Gatunki chmielu
Centennial
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Centennial zawdzięcza swoje istnienie mieszance chmielu Brewer’s Gold, Fuggle, East Kent Golding i bawarskiego. Opracowany w 1974 roku i wypuszczony na rynek w 1990 roku, Centennial był pionierem Charlesa (Chucka) Zimmermana i S.T. Kenny'ego z Washington State University. Jest czasami określany jako super Cascade ze względu na podobne cytrynowe właściwości. Centennial to bardzo ceniony chmiel ze względu na swoją wszechstronność, głęboką goryczkę i mocny aromat — dwie cechy, które pięknie się równoważą.
Dobrze pasuje do Pale Ale i IPA dzięki wysokiej zawartości alfa i jest kwiatowy zarówno w smaku, jak i aromacie. Centennial miał swoje wzloty i upadki w komercyjnym przemyśle piwowarskim, ale obecnie przeżywa powrót do popularności, szczególnie wśród wiodących browarów rzemieślniczych.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 9.5 - 11.5% | info |
beta-kwasy | 3.5 - 4.5% | info |
kohumulon | 29 - 30% | info |
olejki | 0.8 - 2.3 mL/100g | info |
farnezen | <1% |