Gatunki chmielu

Centennial

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Centennial zawdzięcza swoje istnienie mieszance chmielu Brewer’s Gold, Fuggle, East Kent Golding i bawarskiego. Opracowany w 1974 roku i wypuszczony na rynek w 1990 roku, Centennial był pionierem Charlesa (Chucka) Zimmermana i S.T. Kenny'ego z Washington State University. Jest czasami określany jako super Cascade ze względu na podobne cytrynowe właściwości. Centennial to bardzo ceniony chmiel ze względu na swoją wszechstronność, głęboką goryczkę i mocny aromat — dwie cechy, które pięknie się równoważą.

Dobrze pasuje do Pale Ale i IPA dzięki wysokiej zawartości alfa i jest kwiatowy zarówno w smaku, jak i aromacie. Centennial miał swoje wzloty i upadki w komercyjnym przemyśle piwowarskim, ale obecnie przeżywa powrót do popularności, szczególnie wśród wiodących browarów rzemieślniczych.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy9.5 - 11.5%info
beta-kwasy3.5 - 4.5%info
kohumulon29 - 30%info
olejki0.8 - 2.3 mL/100ginfo
farnezen<1%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji