Gatunki chmielu

Lubelski

Kategoria: chmiel aromatyczny
Po raz pierwszy wprowadzona do produkcji komercyjnej w 1964 roku, Lubelska-Puławy to polska odmiana wywodząca się z pierwotnego czeskiego chmielu Saaz. Został wyhodowany przez Instytut Chmielu w Puławach w celu lepszego dopasowania odmiany do lokalnych warunków i zwiększenia potencjału alfa. Ma dobrą odporność na choroby i może być uprawiana na  lekkich i średnio-ciężkich glebach. Mówi się, że ma przyjemne cechy europejskie, co nie jest zaskakujące, biorąc pod uwagę jego korzenie Saaz.
Uprawiana jest głównie w regionie lubelskim. Ma średnią wydajność alfa kwasów oraz plon wyższy niż chmiel odmiany Żateckiej. 
Wnosi szlachetny, delikatny aromat, w którym królują nuty ziołowe, trawiaste, w mniejszym stopniu żywiczne, wyczuwalny również cynamon i bergamotka. Późny zbiór Lubelskiego gwarantuje wyraźniejsze odczucie bergamotki i cytryny.

Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy3% - 5%info
beta-kwasy2.5% - 4%info
kohumulon25% - 28%info
olejki0.5 - 1.2 mL/100ginfo
mircen22% - 35%info
kariofilen6% - 11%info
farnezen10% - 14%
kumulen30% - 40%
Style piwne: Lager Pilsner

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji