Gatunki chmielu
Lubelski
Kategoria: chmiel aromatyczny
Po raz pierwszy wprowadzona do produkcji komercyjnej w 1964 roku, Lubelska-Puławy to polska odmiana wywodząca się z pierwotnego czeskiego chmielu Saaz. Został wyhodowany przez Instytut Chmielu w Puławach w celu lepszego dopasowania odmiany do lokalnych warunków i zwiększenia potencjału alfa. Ma dobrą odporność na choroby i może być uprawiana na lekkich i średnio-ciężkich glebach. Mówi się, że ma przyjemne cechy europejskie, co nie jest zaskakujące, biorąc pod uwagę jego korzenie Saaz.
Uprawiana jest głównie w regionie lubelskim. Ma średnią wydajność alfa kwasów oraz plon wyższy niż chmiel odmiany Żateckiej.
Wnosi szlachetny, delikatny aromat, w którym królują nuty ziołowe, trawiaste, w mniejszym stopniu żywiczne, wyczuwalny również cynamon i bergamotka. Późny zbiór Lubelskiego gwarantuje wyraźniejsze odczucie bergamotki i cytryny.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 3% - 5% | info |
beta-kwasy | 2.5% - 4% | info |
kohumulon | 25% - 28% | info |
olejki | 0.5 - 1.2 mL/100g | info |
mircen | 22% - 35% | info |
kariofilen | 6% - 11% | info |
farnezen | 10% - 14% | |
kumulen | 30% - 40% |