Gatunki chmielu

Pride of Ringwood

Kategoria: chmiel goryczkowy
Kiedy australijski chmiel Pride of Ringwood został wydany w 1958 roku, wyróżniał się tym, że był chmielem o najwyższej zawartości kwasów alfa na świecie. Chociaż ten tytuł już dawno został mu odebrany, nadal jest niezwykle popularnym chmielem goryczkowym. 

Został wyhodowany z angielskiej odmiany Pride of Kent poprzez otwarte zapylanie. Odmiana została opracowana przez Billa Nasha w Ringwood Hop Research Station w Ringwood w stanie Wiktoria. W tym czasie Bill pracował także dla Carlton i United Brewery.

Pride of Ringwood stanowił niegdyś zdecydowaną większość chmielu uprawianego w Australii, a w szczytowym okresie osiągał 90% całkowitego areału upraw. Był też uprawiany w USA, a także w Kaszmirze w Indiach. Podczas gdy uprawa Australian Pride of Ringwood jest w dużej mierze wolna od chorób, uprawiana w innych miejscach może być podatna na mączniaka rzekomego.

Chociaż jest to chmiel głównie goryczkowy to także wykazuje korzenne, owocowe aromaty, gdy jest używany jako późny dodatek.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy7% - 11%info
beta-kwasy4% - 8%info
kohumulon33% - 39%info
olejki1.21 mL/100ginfo
mircen25% - 53%info
kariofilen5% - 10%info
farnezen1%
kumulen2% - 8%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji