Gatunki chmielu
Chinook
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Wprowadzony na rynek w 1985 roku Chinook zyskał ostatnio na popularności, szczególnie wśród browarów rzemieślniczych. Odmiana jest krzyżówką Petham Golding i USDA i charakteryzuje się sosnowym, korzennym bukietem z mocnym smakiem grejpfruta. Jest to wciąż bardzo popularna odmiana ze względu na jej uniwersalność.
Chmiel Chinook nadaje się na każdą fazę wrzenia, do chmielenia na goryczkę, na smak i na aromat. Poza tym świetnie komponuje się z innymi odmianami dając wspaniałe rezultaty. Jest doskonały do Pale Ale i IPA w stylu amerykańskim, ale znajduje również zastosowanie do sezonowych piw typu ale, barley wine oraz niektórych porterów i stoutów. Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 12% - 14% | info |
beta-kwasy | 3% - 4% | info |
kohumulon | 29% - 34% | info |
olejki | 1.5 - 2.7 mL/100g | info |
mircen | 35% - 40% | info |
kariofilen | 9% - 11% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 18% - 25% |