Gatunki chmielu

Chinook

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Wprowadzony na rynek w 1985 roku Chinook zyskał ostatnio na popularności, szczególnie wśród browarów rzemieślniczych. Odmiana jest krzyżówką Petham Golding i USDA i charakteryzuje się sosnowym, korzennym bukietem z mocnym smakiem grejpfruta. Jest to wciąż bardzo popularna odmiana ze względu na jej uniwersalność. 
Chmiel Chinook nadaje się na każdą fazę wrzenia, do chmielenia na goryczkę, na smak i na aromat. Poza tym świetnie komponuje się z innymi odmianami dając wspaniałe rezultaty. Jest doskonały do Pale Ale i IPA w stylu amerykańskim, ale znajduje również zastosowanie do sezonowych piw typu ale, barley wine oraz niektórych porterów i stoutów.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy12% - 14%info
beta-kwasy3% - 4%info
kohumulon29% - 34%info
olejki1.5 - 2.7 mL/100ginfo
mircen35% - 40%info
kariofilen9% - 11%info
farnezen0% - 1%
kumulen18% - 25%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji