Gatunki chmielu

Columbus / Tomahawk

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Dokładny rodowód zastrzeżonego chmielu Columbus jest nieznany. Jego imiennik powstał częściowo w wyniku sporu prawnego między Hopunion i Yakima Chief, kiedy obie strony próbowały opatentować ten sam chmiel. Odmiana Yakima Chief została nazwana Tomahawk®. Po osiągnięciu porozumienia zarejestrowano obie nazwy. Jednak technicznie są to te same chmiele.

Pierwotnie wyhodowany przez Charlesa (Chucka) Zimmermana w ramach programu hodowlanego USDA w latach 70-tych, Columbus jest czasami określany CTZ (Columbus, Tomahawk® i Zeus), chociaż genetycznie różni się od chmielu Zeus.

Charakteryzuje się mocną nutą chmielową, ma ziołowy, lekko cytrynowy smak i głęboki aromat z subtelnymi nutami cytrusowymi - doskonale sprawdza się jako chmiel podwójnego zastosowania. Powszechnie używany w późnej fazie wrzenia, nadaje się do wielu stylów, zwłaszcza piw w stylu amerykańskim.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy14% - 18%info
beta-kwasy4.5% - 6%info
kohumulon28% - 35%info
olejki1.5 - 4.5 mL/100ginfo
mircen25% - 55%info
kariofilen6% - 12%info
farnezen0% - 1%
kumulen9% - 25%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji