Gatunki chmielu
Columbus / Tomahawk
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Dokładny rodowód zastrzeżonego chmielu Columbus jest nieznany. Jego imiennik powstał częściowo w wyniku sporu prawnego między Hopunion i Yakima Chief, kiedy obie strony próbowały opatentować ten sam chmiel. Odmiana Yakima Chief została nazwana Tomahawk®. Po osiągnięciu porozumienia zarejestrowano obie nazwy. Jednak technicznie są to te same chmiele.
Pierwotnie wyhodowany przez Charlesa (Chucka) Zimmermana w ramach programu hodowlanego USDA w latach 70-tych, Columbus jest czasami określany CTZ (Columbus, Tomahawk® i Zeus), chociaż genetycznie różni się od chmielu Zeus.
Charakteryzuje się mocną nutą chmielową, ma ziołowy, lekko cytrynowy smak i głęboki aromat z subtelnymi nutami cytrusowymi - doskonale sprawdza się jako chmiel podwójnego zastosowania. Powszechnie używany w późnej fazie wrzenia, nadaje się do wielu stylów, zwłaszcza piw w stylu amerykańskim.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 14% - 18% | info |
beta-kwasy | 4.5% - 6% | info |
kohumulon | 28% - 35% | info |
olejki | 1.5 - 4.5 mL/100g | info |
mircen | 25% - 55% | info |
kariofilen | 6% - 12% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 9% - 25% |