Gatunki chmielu
Citra
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Amerykański chmiel aromatyczny Citra został stworzony przez John I. Haas, Inc. i spółkę joint venture Select Botanicals Group, Hop Breeding Company. Trafił do świata piwowarstwa w 2008 roku i obecnie jest jednym z najbardziej pożądanych chmieli aromatycznych. Szczególnie w Stanach Zjednoczonych wśród browarów rzemieślniczych, i może poszczycić się złożoną linią genealogiczną, która obejmuje takich przodków jak Hallertau Mittelfrüh (ojciec), Tettnanger (USA) , Brewer's Gold i East Kent Golding.
Przyjmuje się, że Gene Probasco po raz pierwszy wyhodował Citrę w 1990 roku. Po wypróbowaniu nowej odmiany w kultowych browarach rzemieślniczych Deschutes, Sierra Nevada i innych, areał handlowy został znacznie powiększony w okresie poprzedzającym jej oficjalne wydanie.
Citra, jak sama nazwa wskazuje, ma mocno cytrusowy profil. Jest to w dużej mierze zasługą bardzo wysokiej zawartości mircenu. Ma niezwykły profil smakowy grejpfruta, limonki i owoców tropikalnych, ale pomimo wysokich alfa, piwowarzy często ostrzegają przed jego stosowaniem do goryczki, która przez niektórych jest uważana za ostrą i niepożądaną.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 10% - 15% | info |
beta-kwasy | 3% - 4.5% | info |
kohumulon | 20% - 35% | info |
olejki | 1.5 - 3 mL/100g | info |
mircen | 60% - 70% | info |
kariofilen | 5% - 8% | info |
farnezen | 1% | |
kumulen | 7% - 12% |