Gatunki chmielu

Citra

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Amerykański chmiel aromatyczny Citra został stworzony przez John I. Haas, Inc. i spółkę joint venture Select Botanicals Group, Hop Breeding Company. Trafił do świata piwowarstwa w 2008 roku i obecnie jest jednym z najbardziej pożądanych chmieli aromatycznych. Szczególnie w Stanach Zjednoczonych wśród browarów rzemieślniczych, i może poszczycić się złożoną linią genealogiczną, która obejmuje takich przodków jak Hallertau Mittelfrüh (ojciec), Tettnanger (USA) , Brewer's Gold i East Kent Golding.

Przyjmuje się, że Gene Probasco po raz pierwszy wyhodował Citrę w 1990 roku. Po wypróbowaniu nowej odmiany w kultowych browarach rzemieślniczych Deschutes, Sierra Nevada i innych, areał handlowy został znacznie powiększony w okresie poprzedzającym jej oficjalne wydanie.

Citra, jak sama nazwa wskazuje, ma mocno cytrusowy profil. Jest to w dużej mierze zasługą bardzo wysokiej zawartości mircenu. Ma niezwykły profil smakowy grejpfruta, limonki i owoców tropikalnych, ale pomimo wysokich alfa, piwowarzy często ostrzegają przed jego stosowaniem do goryczki, która przez niektórych jest uważana za ostrą i niepożądaną.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy10% - 15%info
beta-kwasy3% - 4.5%info
kohumulon20% - 35%info
olejki1.5 - 3 mL/100ginfo
mircen60% - 70%info
kariofilen5% - 8%info
farnezen1%
kumulen7% - 12%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji