Gatunki chmielu
Żatecky (Saaz)
Kategoria: chmiel aromatyczny
Oficjalnie zarejestrowany w 1952 r., oryginalny Saaz, lub inaczej czeski Saaz, jest jednym z najdłużej uprawianych gatunków chmielu i ma ponad 700 lat. Pochodząca z miejscowości Žatec w Czechach (obecnie część Republiki Czeskiej) jest cenioną odmianą winorośli czerwonej, która jest obecnie uprawiana na całym świecie. W szczególności Nowa Zelandia przyjęła Saaz, hodując kilka odmian potomnych, w tym popularne odmiany Motueka i Riwaka (odpowiednio B & D Saaz).
Saaz jest jednym z czterech oryginalnych chmieli szlachetnych i ma charakterystyczny, klasyczny aromat. Znany ze swojego zastosowania w niezliczonych czeskich lagerach i pilsnerach. Jego ciepły, ziołowy charakter wynika z wysokiego poziomu farnezenu, podczas gdy inne olejki są w odpowiedniej równowadze.
Z tak niską zawartością kwasu alfa, Saaz jest bezsprzecznie aromatycznym chmielem, jednak uważa się, że stosowany jako wczesny dodatek do gotowania nadaje delikatnej goryczki. Dodatkowo, podwyższona zawartość polifenoli pomaga hamować utlenianie, dzięki czemu piwo warzone z Saaz ma znacznie dłuższy okres przydatności do spożycia.
Uprawa Saaz nie jest pozbawiona trudności. W szczególności znosi skromne plony, ma słabą odporność na pleśń i lekkie szyszki. Oryginalna odmiana Saaz została pomyślnie sklonowana 9 razy w latach 1952-1993 w celu poprawy tych czynników. Początkowo hodowcy wahali się przed hybrydyzacją, obawiając się utraty jej charakterystycznego i delikatnego aromatu. Ta hybrydyzacja stała się jednak konieczna, aby wyhodować odporność na więdnięcie i mączniaka i uczynić z niej bardziej opłacalną uprawę. Pomimo tych kilku niedociągnięć, browary używają go obficie na całym świecie.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 2.5% - 4.5% | info |
beta-kwasy | 4% - 6% | info |
kohumulon | 23% - 28% | info |
olejki | 0.4 - 0.8 mL/100g | info |
mircen | 25% - 40% | info |
kariofilen | 6% - 9% | info |
farnezen | 14% - 20% | |
kumulen | 15% - 30% |