Gatunki chmielu

Cascade (US)

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Wyhodowany w latach pięćdziesiątych przez Jacka Hornera i jego zespół z Oregon State University, chmiel Cascade stał się od tego czasu jednym z najpopularniejszych amerykańskich chmieli wszechczasów. Wypuszczony na rynek w 1972 roku Cascade stanowi obecnie około 10% wszystkich odmian chmielu uprawianych w Stanach Zjednoczonych.

Charakteryzuje się doskonałą wydajnością, a po zaparzeniu emanuje wyraźnym korzenno-cytrusowym aromatem z nutą grejpfruta. Dobrze pasuje do prawie każdego ale i lagera, jego użycie jest szczególnie popularne w American Pale Ale. Jego stosunkowo słaba trwałość podczas przechowywania zwykle nie stanowi problemu ze względu na jego popularność i duże zapotrzebowanie głównych amerykańskich browarów, dzięki czemu zbiory nie pozostają składowane przez długi czas.

Cascade została pierwotnie opracowana poprzez otwarte zapylanie angielskiej odmiany Fuggle i rosyjskiej odmiany Serebrianka, a jej nazwa pochodzi od Cascade Range, gór, które biegną od północnej Kalifornii aż do Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy4.5% - 8.9%info
beta-kwasy3.6% - 7.5%info
kohumulon33% - 40%info
olejki0.8 - 1.5 mL/100ginfo
mircen45% - 60%info
kariofilen4% - 6%info
farnezen4% - 8%
kumulen8% - 16%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji