Gatunki chmielu
Cascade (US)
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Wyhodowany w latach pięćdziesiątych przez Jacka Hornera i jego zespół z Oregon State University, chmiel Cascade stał się od tego czasu jednym z najpopularniejszych amerykańskich chmieli wszechczasów. Wypuszczony na rynek w 1972 roku Cascade stanowi obecnie około 10% wszystkich odmian chmielu uprawianych w Stanach Zjednoczonych.
Charakteryzuje się doskonałą wydajnością, a po zaparzeniu emanuje wyraźnym korzenno-cytrusowym aromatem z nutą grejpfruta. Dobrze pasuje do prawie każdego ale i lagera, jego użycie jest szczególnie popularne w American Pale Ale. Jego stosunkowo słaba trwałość podczas przechowywania zwykle nie stanowi problemu ze względu na jego popularność i duże zapotrzebowanie głównych amerykańskich browarów, dzięki czemu zbiory nie pozostają składowane przez długi czas.
Cascade została pierwotnie opracowana poprzez otwarte zapylanie angielskiej odmiany Fuggle i rosyjskiej odmiany Serebrianka, a jej nazwa pochodzi od Cascade Range, gór, które biegną od północnej Kalifornii aż do Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4.5% - 8.9% | info |
beta-kwasy | 3.6% - 7.5% | info |
kohumulon | 33% - 40% | info |
olejki | 0.8 - 1.5 mL/100g | info |
mircen | 45% - 60% | info |
kariofilen | 4% - 6% | info |
farnezen | 4% - 8% | |
kumulen | 8% - 16% |