Gatunki chmielu
Sabro
Kategoria: chmiel aromatyczny
Amerykański chmiel o wyjątkowo intensywnej i złożonej mieszance aromatów owocowo-cytrusowych. Genetyczne korzenie tej odmiany wywodzą się z gór Nowego Meksyku.
Niespotykane aromaty owoców cytrusowych i tropikalnych, określany często jako "silnie ekspresyjny", który niesamowicie kojarzy się z piwem. Wnosi nuty bardzo rzadko spotykane w innych odmianach, aromaty mandarynki, kokosa, owoców tropikalnych i pestkowca. A także subtelniejsze wonie cedru, wanilii i mięty.
Może być stosowany do chmielenia piwa zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 13,0% - 14,0% | info |
beta-kwasy | 4% - 7% | info |
kohumulon | 20% - 24% | info |
olejki | 2,5 - 3,5 mL / 100g | info |
mircen | 51% - 68% | info |
kariofilen | 7% - 11% | info |
farnezen | <1% | |
kumulen | 7% - 14% |
Style piwne: American Ale IPA Lager Pils APA AIPA American Wheat Bitter Wheat Red Ale Saison Porter Stout Fruit beer