Gatunki chmielu

Sabro

Kategoria: chmiel aromatyczny
Amerykański chmiel o wyjątkowo intensywnej i złożonej mieszance aromatów owocowo-cytrusowych. Genetyczne korzenie tej odmiany wywodzą się z gór Nowego Meksyku. 

Niespotykane aromaty owoców cytrusowych i tropikalnych, określany często jako "silnie ekspresyjny", który niesamowicie kojarzy się z piwem. Wnosi nuty bardzo rzadko spotykane w innych odmianach, aromaty mandarynki, kokosa, owoców tropikalnych i pestkowca. A także subtelniejsze wonie cedru, wanilii i mięty.

Może być stosowany do chmielenia piwa zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.

Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy13,0% - 14,0%info
beta-kwasy4% - 7%info
kohumulon20% - 24%info
olejki2,5 - 3,5 mL / 100ginfo
mircen51% - 68%info
kariofilen7% - 11%info
farnezen<1%
kumulen7% - 14%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji