Gatunki chmielu
Amarillo
Kategoria: chmiel aromatyczny
Amarillo to popularna marka chmielu VGXP01 będącego własnością Virgil Gamache Farms Inc. VGXP01 c.v. został odkryty przez Virgil Gamache Farms Inc. w jednym z ich chmielni w stanie Waszyngton i rozmnażany i wprowadzony jako marka Amarillo.
W przeciwieństwie do większości odmian chmielu, które można nabywać i rozmnażać poprzez zakup kłączy, chmiel marki Amarillo jest uprawiany prywatnie lub pozyskiwany przez Virgil Gamache Farms; organizacja posiada również znak towarowy pod nazwą „Amarillo” dla chmielu. Istnieje biologiczny patent na roślinę.
Niska wartość alfa-kwasów oraz buchający aromatami cytrusów i owoców tropikalnych profil, sprawia, że jest odmianą na wagę złota. Nadaje się zarówno do chmielenia na goryczkę jak i na zimno.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 8% - 11% | info |
beta-kwasy | 6% - 7% | info |
kohumulon | 21% - 24% | info |
olejki | 1.5 - 1.9 mL/100g | info |
mircen | 68% - 70% | info |
kariofilen | 2% - 4% | info |
farnezen | 2% - 4% | |
kumulen | 9% - 11% |