Gatunki chmielu

Triskel

Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowana we Francji w 2006 roku odmiana Triskel jest krzyżówką francuskiego chmielu Strisselspalt i angielskiej odmiany Yeoman. Z bardziej wyrazistym aromatem niż jej francuski rodzic, Triskel stanowi wyjątkową alternatywę dla pierwszej brzeczki, a jej niezwykłe walory zapachowe sprawiają, że dobrze nadaje się jako późny dodatek lub do chmielenia na zimno. Bardzo pożądane do piw w stylu belgijskim lub lżejszych piw, charakteryzuje się eleganckim połączeniem zarówno nut kwiatowych, jak i subtelnych nut owocowych z odrobiną cytrusów.

Triskel, Bouclier i Aramis to pierwsze trzy oficjalnie zarejestrowane odmiany powstałe w wyniku programu badań odmianowych sektora chmielu w Alzacji. Wszystkie trzy odmiany powstały w ramach ciągłego wysiłku mającego na celu zwiększenie zawartości alfa Strisselspalt przy jednoczesnym zachowaniu jego cenionego profilu aromatycznego.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy8% - 9%info
beta-kwasy4% - 4.7%info
kohumulon20% - 23%info
olejki1.5 - 2.0 mL/100ginfo
mircen60%info
kariofilen6.1%info
farnezen1%
kumulen13.5%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji