Gatunki chmielu
Triskel
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowana we Francji w 2006 roku odmiana Triskel jest krzyżówką francuskiego chmielu Strisselspalt i angielskiej odmiany Yeoman. Z bardziej wyrazistym aromatem niż jej francuski rodzic, Triskel stanowi wyjątkową alternatywę dla pierwszej brzeczki, a jej niezwykłe walory zapachowe sprawiają, że dobrze nadaje się jako późny dodatek lub do chmielenia na zimno. Bardzo pożądane do piw w stylu belgijskim lub lżejszych piw, charakteryzuje się eleganckim połączeniem zarówno nut kwiatowych, jak i subtelnych nut owocowych z odrobiną cytrusów.
Triskel, Bouclier i Aramis to pierwsze trzy oficjalnie zarejestrowane odmiany powstałe w wyniku programu badań odmianowych sektora chmielu w Alzacji. Wszystkie trzy odmiany powstały w ramach ciągłego wysiłku mającego na celu zwiększenie zawartości alfa Strisselspalt przy jednoczesnym zachowaniu jego cenionego profilu aromatycznego.
Triskel, Bouclier i Aramis to pierwsze trzy oficjalnie zarejestrowane odmiany powstałe w wyniku programu badań odmianowych sektora chmielu w Alzacji. Wszystkie trzy odmiany powstały w ramach ciągłego wysiłku mającego na celu zwiększenie zawartości alfa Strisselspalt przy jednoczesnym zachowaniu jego cenionego profilu aromatycznego.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 8% - 9% | info |
beta-kwasy | 4% - 4.7% | info |
kohumulon | 20% - 23% | info |
olejki | 1.5 - 2.0 mL/100g | info |
mircen | 60% | info |
kariofilen | 6.1% | info |
farnezen | 1% | |
kumulen | 13.5% |