Gatunki chmielu
Zappa
Kategoria: chmiel aromatyczny
Chmiel Zappa™ jest północnoamerykańską odmianą Humulus lupulus – neomexicanus. Nazwany na cześć Franka Zappy, we współpracy z rodziną Zappa, ten chmiel jest tak samo kontrkulturowy jak sam muzyk.
Profil jest wyrazisty z intensywnymi nutami owoców tropikalnych (mango, marakuja), cytrusów i sosny. Dodatkowe deskryptory to cząber, mięta i kultowe w USA płatki Fruity Pebbles™.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 6% - 8% | info |
beta-kwasy | 8% - 9% | info |
kohumulon | 40% - 45% | info |
olejki | 1.8 - 2.5 ml/100gr | info |
Style piwne: American Pale Ale India Pale Ale