Gatunki chmielu

Aramis

Kategoria: chmiel aromatyczny
Aramis to aromatyczny chmiel z regionu Alzacji we Francji. Skrzyżowana w 2002 roku, Aramis jest produktem Strisselspalt i Whitbread Golding i była w rzeczywistości pierwszą odmianą pochodzącą z programu hodowlanego Comptoir Agricole. Odziedziczyła doskonałe aromaty Strisselspalt, zapewniając jednocześnie obfitszą i stabilniejszą goryczkę.

Jest słodko-pikantny, cytrusowo-ziołowy. Miara jego aromatu i właściwości alfa sprawiają, że nadaje się do każdego etapu warzenia. 
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy7.9% - 8.3%info
beta-kwasy3.8% - 4.5%info
kohumulon42%info
olejki1.2 - 1.6 mL/100ginfo
mircen40%info
kariofilen7.4%info
farnezen2% - 4%
kumulen21%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji