Gatunki chmielu
Aramis
Kategoria: chmiel aromatyczny
Aramis to aromatyczny chmiel z regionu Alzacji we Francji. Skrzyżowana w 2002 roku, Aramis jest produktem Strisselspalt i Whitbread Golding i była w rzeczywistości pierwszą odmianą pochodzącą z programu hodowlanego Comptoir Agricole. Odziedziczyła doskonałe aromaty Strisselspalt, zapewniając jednocześnie obfitszą i stabilniejszą goryczkę.
Jest słodko-pikantny, cytrusowo-ziołowy. Miara jego aromatu i właściwości alfa sprawiają, że nadaje się do każdego etapu warzenia.
Jest słodko-pikantny, cytrusowo-ziołowy. Miara jego aromatu i właściwości alfa sprawiają, że nadaje się do każdego etapu warzenia.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 7.9% - 8.3% | info |
beta-kwasy | 3.8% - 4.5% | info |
kohumulon | 42% | info |
olejki | 1.2 - 1.6 mL/100g | info |
mircen | 40% | info |
kariofilen | 7.4% | info |
farnezen | 2% - 4% | |
kumulen | 21% |