Gatunki chmielu
Ahtanum
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowany w Dolinie Yakima Ahtanum™ jest słodki i pieprzny z sosnowo-cytrusowym akcentem. Średnio aromatyczny i umiarkowanie gorzkowy, ma wyraźny cytrusowy charakter. Często porównuje się go do Cascade, który może być jego akceptowalnym substytutem. Chociaż, Ahtanum™ jest mniej gorzkie, jego alfa-kwasy są niższe, a jego esencja grejpfrutowa jest znacznie bardziej wyraźna. Bardzo przypomina Willamette, z nutami cytryny i grejpfruta.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4% - 6.3% | info |
beta-kwasy | 5% - 6.5% | info |
kohumulon | 30% - 35% | info |
olejki | 0.8 - 1.2 mL/100g | info |
mircen | 50% - 55% | info |
kariofilen | 9% - 12% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 16% - 20% |