Gatunki chmielu

Dana

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Dana, lub Extra Styrian Dana, jak jest często nazywana, to słoweński chmiel wyhodowany z Hallertau Magnum i dzikiej słoweńskiej odmiany męskiej. Produkt Instytutu Badań nad Chmielem w Zalecu w Solvenia.

Charakteryzuje się jakością i harmonijnymi właściwościami goryczkowymi, a także lekko kwiatowym i cytrusowym profilem smakowym.

Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy11% - 16%info
beta-kwasy4% - 6%info
kohumulon28% - 31%info
olejki2.4 - 3.9 mL/100ginfo
mircen50% - 59%info
kariofilen5.7% - 7.6%info
farnezen6.9% - 8.7%
kumulen15% - 21.6%
Style piwne: IPA

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji