Gatunki chmielu
Dana
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Dana, lub Extra Styrian Dana, jak jest często nazywana, to słoweński chmiel wyhodowany z Hallertau Magnum i dzikiej słoweńskiej odmiany męskiej. Produkt Instytutu Badań nad Chmielem w Zalecu w Solvenia.
Charakteryzuje się jakością i harmonijnymi właściwościami goryczkowymi, a także lekko kwiatowym i cytrusowym profilem smakowym.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 11% - 16% | info |
beta-kwasy | 4% - 6% | info |
kohumulon | 28% - 31% | info |
olejki | 2.4 - 3.9 mL/100g | info |
mircen | 50% - 59% | info |
kariofilen | 5.7% - 7.6% | info |
farnezen | 6.9% - 8.7% | |
kumulen | 15% - 21.6% |
Style piwne: IPA