Gatunki chmielu
Mandarina Bavaria
Kategoria: chmiel aromatyczny
Córka Cascade (USA), Hallertau Blanc i Hüll Melon. Mandarina Bawaria pochodzi z Hüll w Niemczech i została wprowadzona do mas piwowarskich w 2012 roku.
Jest użyteczna zarówno ze względu na smak, jak i aromat oraz nadaje lekko słodkie nuty mandarynki i cytrusów, szczególnie gdy używany do chmielenia na zimno.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 8.5% - 10.5% | info |
beta-kwasy | 5% - 6.5% | info |
kohumulon | 33% | info |
olejki | 2.0 mL/100g | info |
mircen | 70% | info |
kariofilen | 2% | info |
farnezen | 1% | |
kumulen | 5% |
Style piwne: Belgian Ale French Ale