Gatunki chmielu

Bravo

Kategoria: chmiel goryczkowy
Wysoką zawartość alfa w odmianie Bravo można w dużej mierze przypisać jej rodzicielskiej odmianie Zeus. Jego gorycz jest uważana za gładką, a ponadto charakteryzuje się lekkimi aromatami kwiatowymi i subtelnymi aromatami pomarańczy i owoców pestkowych, co czyni go wysoce pożądanym do stosowania w wielu różnych stylach piwa.

Chmiel Bravo, opracowany w ramach programu hodowlanego Hopsteiner, został wprowadzony do sprzedaży w 2006 roku jako wysokowydajny i energiczny chmiel o wysokim profilu alfa i zbilansowanych olejkach. Bravo jest również kupowane przez browary na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych, gdzie podaż podobnego chmielu jest niewielka.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy14% - 17%info
beta-kwasy3% - 5%info
kohumulon29% - 34%info
olejki1.6 - 2.4 mL/100ginfo
mircen25% - 50%info
kariofilen10% - 12%info
farnezen0% - 1%
kumulen18% - 20%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji