Gatunki chmielu
Bravo
Kategoria: chmiel goryczkowy
Wysoką zawartość alfa w odmianie Bravo można w dużej mierze przypisać jej rodzicielskiej odmianie Zeus. Jego gorycz jest uważana za gładką, a ponadto charakteryzuje się lekkimi aromatami kwiatowymi i subtelnymi aromatami pomarańczy i owoców pestkowych, co czyni go wysoce pożądanym do stosowania w wielu różnych stylach piwa.
Chmiel Bravo, opracowany w ramach programu hodowlanego Hopsteiner, został wprowadzony do sprzedaży w 2006 roku jako wysokowydajny i energiczny chmiel o wysokim profilu alfa i zbilansowanych olejkach. Bravo jest również kupowane przez browary na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych, gdzie podaż podobnego chmielu jest niewielka.
Chmiel Bravo, opracowany w ramach programu hodowlanego Hopsteiner, został wprowadzony do sprzedaży w 2006 roku jako wysokowydajny i energiczny chmiel o wysokim profilu alfa i zbilansowanych olejkach. Bravo jest również kupowane przez browary na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych, gdzie podaż podobnego chmielu jest niewielka.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 14% - 17% | info |
beta-kwasy | 3% - 5% | info |
kohumulon | 29% - 34% | info |
olejki | 1.6 - 2.4 mL/100g | info |
mircen | 25% - 50% | info |
kariofilen | 10% - 12% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 18% - 20% |