Gatunki chmielu
Summit
Kategoria: chmiel goryczkowy
Opracowany w 1998 roku przez The American Dwarf Hop Association, wspólne przedsięwzięcie w zakresie hodowli chmielu pomiędzy właścicielami Roy Farms, Wyckoff Farms i Green Acres Farms,
Summit™ został wprowadzony do prób warzenia w 2000 roku. Wyróżnia się tym, że jest pierwszą półkarłowatą odmianą przeznaczoną do hodowli w Stanach Zjednoczonych i obecnie jest jedyną niską odmianą uprawianą w kraju. Jego rodowód jest bardzo złożony i wywodzi się z połączenia chmielu Nugget, Zeus i Lexus.
Summit może poszczycić się cytrynowym aromatem mandarynki, grejpfruta i pomarańczy, a także imponującą zawartością alfa, co daje mu szerokie spektrum potencjalnego zastosowania. Co ciekawe, pomimo tego, że odmiana jest zastrzeżona, ADHA nie ogranicza, gdzie hodowcy posiadający licencje na daną odmianę mogą ją sprzedawać.
Summit może poszczycić się cytrynowym aromatem mandarynki, grejpfruta i pomarańczy, a także imponującą zawartością alfa, co daje mu szerokie spektrum potencjalnego zastosowania. Co ciekawe, pomimo tego, że odmiana jest zastrzeżona, ADHA nie ogranicza, gdzie hodowcy posiadający licencje na daną odmianę mogą ją sprzedawać.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 16% - 18% | info |
beta-kwasy | 3.3% - 4.3% | info |
kohumulon | 26% - 33% | info |
olejki | 1.5 - 3 mL/100g | info |
mircen | 30% - 50% | info |
kariofilen | 10% - 16% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 15% - 25% |