Gatunki chmielu
Bullion
Kategoria: chmiel aromatyczny
Siostrzana odmiana Brewer's Gold, Bullion została po raz pierwszy wyhodowana w 1919 roku w Wye College w Anglii i pochodzi z sadzonki dzikiego chmielu pochodzącego z Manitoby w Kanadzie. Został oficjalnie wprowadzony na rynek w 1938 roku.
Bullion ma wiele takich samych cech piwowarskich, jak jego rodzeństwo, ze smakami ciemnych owoców i elementami przypraw wynikającymi z jego stosowania jako średnio-późnego dodatku. Jego goryczka jest przez niektórych uważana za nieco szorstką.
Choć niegdyś popularna w profesjonalnych kręgach browarniczych, podobnie jak jej siostra, jej zdolność produkcyjna została zmniejszona na rzecz odmian super-alfa o większym potencjale goryczki i znacznie zwiększonej odporności na problemy podczas przechowywania. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów alfa i niewiarygodnie wysoką wydajnością, ale jest podatny na wiele, jeśli nie większość, wirusów.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 6.7% - 12.9% | info |
beta-kwasy | 3.7% - 9.1% | info |
kohumulon | 39% | info |
olejki | 1.14 - 2.70 mL/100g | info |
mircen | 45% - 55% | info |
kariofilen | 9% - 11% | info |
farnezen | 0% | |
kumulen | 23% - 30% |