Gatunki chmielu

Bullion

Kategoria: chmiel aromatyczny
Siostrzana odmiana Brewer's Gold, Bullion została po raz pierwszy wyhodowana w 1919 roku w Wye College w Anglii i pochodzi z sadzonki dzikiego chmielu pochodzącego z Manitoby w Kanadzie. Został oficjalnie wprowadzony na rynek w 1938 roku.

Bullion ma wiele takich samych cech piwowarskich, jak jego rodzeństwo, ze smakami ciemnych owoców i elementami przypraw wynikającymi z jego stosowania jako średnio-późnego dodatku. Jego goryczka jest przez niektórych uważana za nieco szorstką.

Choć niegdyś popularna w profesjonalnych kręgach browarniczych, podobnie jak jej siostra, jej zdolność produkcyjna została zmniejszona na rzecz odmian super-alfa o większym potencjale goryczki i znacznie zwiększonej odporności na problemy podczas przechowywania. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów alfa i niewiarygodnie wysoką wydajnością, ale jest podatny na wiele, jeśli nie większość, wirusów.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy6.7% - 12.9%info
beta-kwasy3.7% - 9.1%info
kohumulon39%info
olejki1.14 - 2.70 mL/100ginfo
mircen45% - 55%info
kariofilen9% - 11%info
farnezen0%
kumulen23% - 30%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji