Gatunki chmielu

Magnum

Kategoria: chmiel goryczkowy
Magnum szybko staje się ulubieńcem piwowarów w Europie i jedną z najczęściej uprawianych odmian o wysokiej zawartości alfa w USA. Stosowany głównie jako bazowy chmiel goryczkowy, charakteryzuje się wyjątkowym tempem wzrostu, wydajnością i doskonałą trwałością podczas przechowywania, a także zapewnia czystą goryczkę i subtelne posmaki przypominające cytrusy.

Oryginalnie stworzony w Niemieckim Instytucie Chmielu w Hull, Magnum został wypuszczony do świata browarnictwa w 1980 roku i od tego czasu został uznany za najlepiej pasujący do jasnych piw typu ale i lagerów, w których pożądana jest czysta goryczka. Jest wynikiem skrzyżowania Galeny z nienazwaną niemiecką odmianą męską.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy12% - 14%info
beta-kwasy4.5% - 5.5%info
kohumulon24% - 25%info
olejki1.9 - 2.3 mL/100ginfo
mircen30% - 35%info
kariofilen8% - 12%info
farnezen0% - 1%
kumulen34% - 40%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji