Gatunki chmielu
Apollo
Kategoria: chmiel goryczkowy
Super goryczkowy chmiel Apollo został po raz pierwszy wyhodowany w 2000 r. przez Hopsteinera i wypuszczony na rynek w 2006 r. Jest potomkiem Zeusa i dwóch innych nienazwanych odmian USDA. Zwykle jest dość drogi, chociaż stosowane ilości są zwykle mniejsze ze względu na bardzo wysokie stężenie alfa-kwasów.
Trzeba przyznać, że obfitość alfa kwasów w Apollo charakteryzuje się również ostrym, czystym profilem goryczy, a także innymi wysoce pożądanymi czynnikami, takimi jak świetna stabilność przechowywania i tolerancja na choroby. Zwykle dodaje się go razem z aromatycznymi chmielami, aby osiągnąć równowagę, ale gdy zostanie użyty jako późny dodatek lub jako sam chmiel na zimno, wyraźna staje się nuta grejpfruta.
Apollo stosuje się często obok odmian Glacier i Palisade®. Uprawia się ją głównie w USA.
Trzeba przyznać, że obfitość alfa kwasów w Apollo charakteryzuje się również ostrym, czystym profilem goryczy, a także innymi wysoce pożądanymi czynnikami, takimi jak świetna stabilność przechowywania i tolerancja na choroby. Zwykle dodaje się go razem z aromatycznymi chmielami, aby osiągnąć równowagę, ale gdy zostanie użyty jako późny dodatek lub jako sam chmiel na zimno, wyraźna staje się nuta grejpfruta.
Apollo stosuje się często obok odmian Glacier i Palisade®. Uprawia się ją głównie w USA.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 15% - 20% | info |
beta-kwasy | 5.5% - 8% | info |
kohumulon | 23% - 28% | info |
olejki | 1.5 - 2.5 mL/100g | info |
mircen | 30% - 50% | info |
kariofilen | 14% - 20% | info |
farnezen | 1% | |
kumulen | 20% - 35% |