Gatunki chmielu

Apollo

Kategoria: chmiel goryczkowy
Super goryczkowy chmiel Apollo został po raz pierwszy wyhodowany w 2000 r. przez Hopsteinera i wypuszczony na rynek w 2006 r. Jest potomkiem Zeusa i dwóch innych nienazwanych odmian USDA. Zwykle jest dość drogi, chociaż stosowane ilości są zwykle mniejsze ze względu na bardzo wysokie stężenie alfa-kwasów.

Trzeba przyznać, że obfitość alfa kwasów w Apollo charakteryzuje się również ostrym, czystym profilem goryczy, a także innymi wysoce pożądanymi czynnikami, takimi jak świetna stabilność przechowywania i tolerancja na choroby. Zwykle dodaje się go razem z aromatycznymi chmielami, aby osiągnąć równowagę, ale gdy zostanie użyty jako późny dodatek lub jako sam chmiel na zimno, wyraźna staje się nuta grejpfruta.

Apollo stosuje się często obok odmian Glacier i Palisade®. Uprawia się ją głównie w USA.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy15% - 20%info
beta-kwasy5.5% - 8%info
kohumulon23% - 28%info
olejki1.5 - 2.5 mL/100ginfo
mircen30% - 50%info
kariofilen14% - 20%info
farnezen1%
kumulen20% - 35%
Style piwne: IPA Double IPA

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji