Gatunki chmielu

Hallertauer Taurus

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Wyhodowany w Niemczech Hallertauer Taurus ma ziemisty, mocny aromat z nutami czekolady i banana, przypraw i pieprzu oraz finisz z nutą pikantnego curry. Został wypuczony na rynek w 1995 roku.

Co ciekawe, ma najwyższą zawartość ksantohumolu ze wszystkich chmieli. Ksantohumol jest silnym przeciwutleniaczem, 200 razy silniejszym niż przeciwutleniacze występujące w czerwonym winie. Używany w selekcji chmielu Paulanera do piwa na Oktoberfest.

Hallertauer Taurus jest odmianą uniwersalną. Można wykorzystać ją do chmielenia zarówno na goryczkę, na aromat i na smak. Chociaż najczęściej wykorzystywana jest w ten pierwszy sposób, ponieważ posiada dochodzącą do 18% zawartość alfa-kwasów.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy12.3% - 17.9%info
beta-kwasy4% - 6%info
kohumulon23% - 25%info
olejki0.9 - 1.5 mL/100ginfo
mircen30%info
kariofilen8%info
farnezen0% - 1%
kumulen30% - 31%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji