Gatunki chmielu
Hallertauer Taurus
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Wyhodowany w Niemczech Hallertauer Taurus ma ziemisty, mocny aromat z nutami czekolady i banana, przypraw i pieprzu oraz finisz z nutą pikantnego curry. Został wypuczony na rynek w 1995 roku.
Co ciekawe, ma najwyższą zawartość ksantohumolu ze wszystkich chmieli. Ksantohumol jest silnym przeciwutleniaczem, 200 razy silniejszym niż przeciwutleniacze występujące w czerwonym winie. Używany w selekcji chmielu Paulanera do piwa na Oktoberfest.
Hallertauer Taurus jest odmianą uniwersalną. Można wykorzystać ją do chmielenia zarówno na goryczkę, na aromat i na smak. Chociaż najczęściej wykorzystywana jest w ten pierwszy sposób, ponieważ posiada dochodzącą do 18% zawartość alfa-kwasów.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 12.3% - 17.9% | info |
beta-kwasy | 4% - 6% | info |
kohumulon | 23% - 25% | info |
olejki | 0.9 - 1.5 mL/100g | info |
mircen | 30% | info |
kariofilen | 8% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 30% - 31% |
Style piwne: Schwarzbier Oktoberfest