Gatunki chmielu
Agnus
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Agnus to pierwszy goryczkowy chmiel o wysokiej zawartości alfa, który pochodzi z Czech. Jej nazwa wywodzi się od czeskiego hodowcy chmielu Frantiska Beranka, którego nazwisko w tłumaczeniu na łacinę brzmi Agnum – czyli po angielsku Lamb. Zarejestrowany w 2000 roku i udostępniony do sprzedaży rok później, Agnus to goryczkowy chmiel z mocnymi nutami korzennymi i ziołowymi, przez niektórych porównywany do Nugget i Magnum.
Jego rodowód obejmuje złożoną gamę pożądanych odmian, w tym Bor, Fuggle, Saaz, Sladek i Northern Brewer. Choć jest to przede wszystkim chmiel goryczkowy, jest on przydatny jako dodatek smakowy, a dzięki dużej zawartości oleju może nawet nadawać się do chmielenia na zimno.
Jego rodowód obejmuje złożoną gamę pożądanych odmian, w tym Bor, Fuggle, Saaz, Sladek i Northern Brewer. Choć jest to przede wszystkim chmiel goryczkowy, jest on przydatny jako dodatek smakowy, a dzięki dużej zawartości oleju może nawet nadawać się do chmielenia na zimno.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 9 - 14% | info |
beta-kwasy | 4 - 6.5% | info |
kohumulon | 30 - 40% | info |
olejki | 2.0 - 3.0 mL/100g | info |
mircen | 40% - 55% | info |
kariofilen | 8 - 10% | info |
farnezen | 1% | |
kumulen | 15% - 20% |