Gatunki chmielu

Agnus

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Agnus to pierwszy goryczkowy chmiel o wysokiej zawartości alfa, który pochodzi z Czech. Jej nazwa wywodzi się od czeskiego hodowcy chmielu Frantiska Beranka, którego nazwisko w tłumaczeniu na łacinę brzmi Agnum – czyli po angielsku Lamb. Zarejestrowany w 2000 roku i udostępniony do sprzedaży rok później, Agnus to goryczkowy chmiel z mocnymi nutami korzennymi i ziołowymi, przez niektórych porównywany do Nugget i Magnum.

Jego rodowód obejmuje złożoną gamę pożądanych odmian, w tym Bor, Fuggle, Saaz, Sladek i Northern Brewer. Choć jest to przede wszystkim chmiel goryczkowy, jest on przydatny jako dodatek smakowy, a dzięki dużej zawartości oleju może nawet nadawać się do chmielenia na zimno.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy9 - 14%info
beta-kwasy4 - 6.5%info
kohumulon30 - 40%info
olejki2.0 - 3.0 mL/100ginfo
mircen40% - 55%info
kariofilen8 - 10%info
farnezen1%
kumulen15% - 20%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji