Gatunki chmielu
Marco Polo
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
W Chinach około 8% upraw chmielu stanowi odmiana Marco Polo, która pochodzi od CTZ. Jest to chmiel o podwójnym przeznaczeniu, który można stosować we wszystkich dodatkach chmielowych w całym procesie warzenia.
Kluczowe smaki chmielu Marco Polo to cytryna, agrest, oregano i kwiat czarnego bzu.
Kluczowe smaki chmielu Marco Polo to cytryna, agrest, oregano i kwiat czarnego bzu.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 12% - 13% | info |
beta-kwasy | 4,5% - 5,5% | info |
kohumulon | 30% - 35% | info |
olejki | 1.1 mL/100g | info |
mircen | 40% - 50% | info |
kariofilen | 8% - 12% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 15% - 25% |
Zamienniki: Columbus / TomahawkZeus