Gatunki chmielu

Marco Polo

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
W Chinach około 8% upraw chmielu stanowi odmiana Marco Polo, która pochodzi od CTZ. Jest to chmiel o podwójnym przeznaczeniu, który można stosować we wszystkich dodatkach chmielowych w całym procesie warzenia.

Kluczowe smaki chmielu Marco Polo to cytryna, agrest, oregano i kwiat czarnego bzu.
 
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy12% - 13%info
beta-kwasy4,5% - 5,5%info
kohumulon30% - 35%info
olejki1.1 mL/100ginfo
mircen40% - 50%info
kariofilen8% - 12%info
farnezen0% - 1%
kumulen15% - 25%
Style piwne: IPA Pale Ale

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji