Gatunki chmielu
Magnat
Kategoria: chmiel goryczkowy
Stosunkowo nowa odmiana (zarejestrowana w 2012 roku), powstała w wyniku krzyżowania supergoryczkowego, niemieckiego chmielu Magnum z polską, aromatyczną odmianą Izabella. Pomyślany jako odpowiednik niemieckiego Herkulesa, którego uprawa w Polsce jest zabroniona. W roku 2018 Magnat stanowił ok 10% zbiorów chmielu w Polsce.
Magnat jest goryczkową odmianą chmielu, jednak wysokie stężenie linalolu pozawala na wykorzystanie go w celach aromatycznych. Nadaje głównie przyjemny aromat kwiatowy, konwaliowy, drzewny, żywiczny, korzenny.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 11,5% - 13,7% | info |
beta-kwasy | 2,8% | info |
kohumulon | 2,9% | info |
olejki | 1,4 ml/100g | info |
mircen | 47% | info |
kariofilen | 7,2% | info |
kumulen | 19% |