Gatunki chmielu

Ella

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Chmiel Ella™, formalnie znany jako Stella, to australijska odmiana aromatyczna. Jest przyrodnią siostrą Galaxy® i potomkiem Spalt oraz tetraploidalnej samicy i została wyhodowana w stanie Wiktoria na początku XXI wieku. W 2007 roku Ella™ była gotowa do wprowadzenia na rynek w ramach prób browarniczych. Odmiana ta stała się natychmiastowym hitem i szybko wprowadzono ją do produkcji komercyjnej.

Ze względu na wysoką zawartość olejków Ella™ może znacząco zmieniać charakter w zależności od sposobu wykorzystania. Stosowany w małych ilościach wykazuje pikantny, kwiatowy charakter, przypominający anyż gwiazdkowaty. Stosowany w większych ilościach lub podczas chmielenia na zimno, radzi sobie z każdym mocnym słodem i przekazuje zdecydowany smak tropikalny i grejpfrutowy.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy13.3% - 16.3%info
beta-kwasy4.8% - 7.8%info
kohumulon34% - 38%info
olejki2.4 - 3.4 mL/100ginfo
mircen40% - 50%info
kariofilen12% - 18%info
farnezen0% - 1%
kumulen16% - 22%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji