Gatunki chmielu
Ella
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Chmiel Ella™, formalnie znany jako Stella, to australijska odmiana aromatyczna. Jest przyrodnią siostrą Galaxy® i potomkiem Spalt oraz tetraploidalnej samicy i została wyhodowana w stanie Wiktoria na początku XXI wieku. W 2007 roku Ella™ była gotowa do wprowadzenia na rynek w ramach prób browarniczych. Odmiana ta stała się natychmiastowym hitem i szybko wprowadzono ją do produkcji komercyjnej.
Ze względu na wysoką zawartość olejków Ella™ może znacząco zmieniać charakter w zależności od sposobu wykorzystania. Stosowany w małych ilościach wykazuje pikantny, kwiatowy charakter, przypominający anyż gwiazdkowaty. Stosowany w większych ilościach lub podczas chmielenia na zimno, radzi sobie z każdym mocnym słodem i przekazuje zdecydowany smak tropikalny i grejpfrutowy.
Ze względu na wysoką zawartość olejków Ella™ może znacząco zmieniać charakter w zależności od sposobu wykorzystania. Stosowany w małych ilościach wykazuje pikantny, kwiatowy charakter, przypominający anyż gwiazdkowaty. Stosowany w większych ilościach lub podczas chmielenia na zimno, radzi sobie z każdym mocnym słodem i przekazuje zdecydowany smak tropikalny i grejpfrutowy.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 13.3% - 16.3% | info |
beta-kwasy | 4.8% - 7.8% | info |
kohumulon | 34% - 38% | info |
olejki | 2.4 - 3.4 mL/100g | info |
mircen | 40% - 50% | info |
kariofilen | 12% - 18% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 16% - 22% |
Zamienniki: Cascade (US)Willamette