Gatunki chmielu
Sterling
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Sterling został pomyślnie wyhodowany, aby przezwyciężyć podatność Saaza na pleśń. Rozwijany przez 8 lat w Corvallis w stanie Oregon, został wypuszczony na rynek w 1998 roku.
Zawartość olejków Sterlinga jest raczej niezwykła, zarówno przez bardzo wysoką zawartości farnezenu, jak i bardzo niską zawartości karofilenu. Tworzy to delikatnie przyprawiony, cytrusowy aromat z nutą kwiatową i ziołową. Pochodzenie Sterlinga jest również złożone i jest wynikiem połączenia Saaz, Cascade, Early Green, Brewer's Gold i innej, nieznanej odmiany.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4.5% - 9% | info |
beta-kwasy | 4% - 6% | info |
kohumulon | 21% - 28% | info |
olejki | 0.6 - 1.9 mL/100g | info |
mircen | 44% - 48% | info |
kariofilen | 5% - 8% | info |
farnezen | 11% - 17% | |
kumulen | 19% - 23% |
Style piwne: India Pale Ale