Gatunki chmielu

Sterling

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Sterling został pomyślnie wyhodowany, aby przezwyciężyć podatność Saaza na pleśń. Rozwijany przez 8 lat w Corvallis w stanie Oregon, został wypuszczony na rynek w 1998 roku.

Zawartość olejków Sterlinga jest raczej niezwykła, zarówno przez bardzo wysoką zawartości farnezenu, jak i bardzo niską zawartości karofilenu. Tworzy to delikatnie przyprawiony, cytrusowy aromat z nutą kwiatową i ziołową. Pochodzenie Sterlinga jest również złożone i jest wynikiem połączenia Saaz, Cascade, Early Green, Brewer's Gold i innej, nieznanej odmiany.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy4.5% - 9%info
beta-kwasy4% - 6%info
kohumulon21% - 28%info
olejki0.6 - 1.9 mL/100ginfo
mircen44% - 48%info
kariofilen5% - 8%info
farnezen11% - 17%
kumulen19% - 23%
Style piwne: India Pale Ale

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji