Gatunki chmielu
Brewer’s Gold
Kategoria: chmiel goryczkowy
Chmiel Brewer's Gold został wyselekcjonowany przez Ernesta Stanleya Salmona z Wye College w Anglii w 1919 roku i był wynikiem otwartego zapylania dzikiego chmielu pochodzącego z Morden w Manitobie. Pomimo początkowej popularności, pojawienie się odmian chmielu super-alfa w latach 80-tych sprawiło, że Brewer's Gold stał się w dużej mierze zbędny z komercyjnego punktu widzenia.
Jednak dla piwowarów pragnących eksperymentować, Brewer's Gold jest nadal dobrym wyborem na późną goryczkę z pożądanymi nutami przypraw i czarnej porzeczki. Jest również prawie identyczny z siostrzaną odmianą Bullion.
Głównym powodem sławy Brewer's Gold jest prawdopodobnie bezpośredni związek z większością nowoczesnych chmieli super-alfa. Był (i nadal jest) używany do hodowli znanych odmian, takich jak Galena, a także Nugget, Centennial i wielu innych.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 7.1% - 11.3% | info |
beta-kwasy | 3.3% - 6.1% | info |
kohumulon | 3% - 6% | info |
olejki | 1.96 mL/100g | info |
mircen | 66.7% | info |
kariofilen | 6.5% | info |
farnezen | brak | |
kumulen | 11.6% |