Gatunki chmielu

Brewer’s Gold

Kategoria: chmiel goryczkowy
Chmiel Brewer's Gold został wyselekcjonowany przez Ernesta Stanleya Salmona z Wye College w Anglii w 1919 roku i był wynikiem otwartego zapylania dzikiego chmielu pochodzącego z Morden w Manitobie. Pomimo początkowej popularności, pojawienie się odmian chmielu super-alfa w latach 80-tych sprawiło, że Brewer's Gold stał się w dużej mierze zbędny z komercyjnego punktu widzenia.

Jednak dla piwowarów pragnących eksperymentować, Brewer's Gold jest nadal dobrym wyborem na późną goryczkę z pożądanymi nutami przypraw i czarnej porzeczki. Jest również prawie identyczny z siostrzaną odmianą Bullion.

Głównym powodem sławy Brewer's Gold jest prawdopodobnie bezpośredni związek z większością nowoczesnych chmieli super-alfa. Był (i nadal jest) używany do hodowli znanych odmian, takich jak Galena, a także Nugget, Centennial i wielu innych.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy7.1% - 11.3%info
beta-kwasy3.3% - 6.1%info
kohumulon3% - 6%info
olejki1.96 mL/100ginfo
mircen66.7%info
kariofilen6.5%info
farnezenbrak
kumulen11.6%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji