Gatunki chmielu
Cascade (Australia)
Kategoria: chmiel aromatyczny
Australian Cascade jest produkowana głównie na Tasmanii. Pochodzi z chmielu Fuggle, Serebrianka i dzikich indiańskich chmieli, gdy jest uprawiany w Australii, zawiera wszystkie charakterystyczne cytrusowe, pikantne i kwiatowe nuty American Cascade, ale z dodatkową delikatną esencją grejpfruta. Róźni się od innych wersji Cascade pod względem zawartości olejków.
Uniwersalny chmiel, można go stosować w każdym ale i jest używany w wielu australijskich lagerach. Chmiele Cascade są niezwykle popularne na całym świecie i najczęściej stosowane w American Pale Ale.
Uniwersalny chmiel, można go stosować w każdym ale i jest używany w wielu australijskich lagerach. Chmiele Cascade są niezwykle popularne na całym świecie i najczęściej stosowane w American Pale Ale.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 8.3 - 8.6% | info |
beta-kwasy | 6.2 - 6.3% | info |
kohumulon | 33.0 - 38.0% | info |
olejki | 1.3 - 1.4 ml/100g | info |
mircen | 21.0 - 49.0% | info |
kariofilen | 5.8 - 9.4% | info |
farnezen | 8.1 - 10.3% | |
kumulen | 15.3 - 30.1% |