Gatunki chmielu
Jester
Kategoria: chmiel aromatyczny
Opracowany przez Charles Faram & Co Ltd w Wielkiej Brytanii, zastrzeżony chmiel Jester® niesie ze sobą wyraźne smaki i właściwości aromatyczne, zupełnie odmienne od tradycyjnych angielskich odmian chmielu.
Te unikalne cechy obejmują mocne i wyraziste nuty owoców tropikalnych, grejpfruta i czarnej porzeczki, a nawet nuty liczi. Uważa się, że jest najbardziej przydatny jako dodatek od połowy do końca, ale fantastycznie nadaje się również do chmielenia na zimno. Użyty jako chmiel goryczkowy nadaje łagodny, ziołowy posmak.
Jester® jest bardziej porównywany do amerykańskich odmian chmielu skupiających się na dzikich owocach i początkowo był hodowany z myślą o emulacji amerykańskich chmieli Cascade, Centennial i Columbus.
Jester® jest bardziej porównywany do amerykańskich odmian chmielu skupiających się na dzikich owocach i początkowo był hodowany z myślą o emulacji amerykańskich chmieli Cascade, Centennial i Columbus.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 7% - 9% | info |
beta-kwasy | 4% - 6% | info |
kohumulon | 23% - 28% | info |
olejki | 0.6 - 1.2 mL/100g | info |
mircen | 45% - 50% | info |
kariofilen | 0% | info |
farnezen | 0.1 - 0.2% | |
kumulen | 2% |
Zamienniki: Cascade (US)Challenger