Gatunki chmielu
Calypso
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Calypso to wyhodowany w Yakima Valley, diploidalny chmiel o podwójnym przeznaczeniu, z rodowodem Hopsteiner po obu stronach. Pomimo swojego pochodzenia skoncentrowanego na aromacie, może poszczycić się wysokim procentem alfa-kwasów.
Oprócz tego Calypso charakteryzuje się wyraźnymi, owocowymi aromatami i smakami, które zawierają elementy jabłka, gruszki i owoców pestkowych rozjaśnione nutą cytrusów limonki. Jest cudownie złożony z niemal subtelną ziemistą nutą przypominającą herbatę.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 12% - 14% | info |
beta-kwasy | 5% - 6% | info |
kohumulon | 40% - 42% | info |
olejki | 1.6 - 2.5 mL/100g | info |
mircen | 30 - 45% | info |
kariofilen | 9 - 15% | info |
farnezen | <1% | |
kumulen | 20 - 35% |