Gatunki chmielu

Calypso

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Calypso to wyhodowany w Yakima Valley, diploidalny chmiel o podwójnym przeznaczeniu, z rodowodem Hopsteiner po obu stronach. Pomimo swojego pochodzenia skoncentrowanego na aromacie, może poszczycić się wysokim procentem alfa-kwasów.

Oprócz tego Calypso charakteryzuje się wyraźnymi, owocowymi aromatami i smakami, które zawierają elementy jabłka, gruszki i owoców pestkowych rozjaśnione nutą cytrusów limonki. Jest cudownie złożony z niemal subtelną ziemistą nutą przypominającą herbatę.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy12% - 14%info
beta-kwasy5% - 6%info
kohumulon40% - 42%info
olejki1.6 - 2.5 mL/100ginfo
mircen30 - 45%info
kariofilen9 - 15%info
farnezen<1%
kumulen20 - 35%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji