Gatunki chmielu
Cashmere
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Opracowany przez Washington State University i udostępniony w 2013 roku, Cashmere jest wynikiem mariażu Cascade i Northern Brewer. Na szczęście zawiera więcej alfa-kwasów niż Cascade.
Cashmere nadaje aromaty cytryny, limonki i melona i jest lekko aromatyczny z subtelnym ziołowym bukietem. Zazwyczaj wykorzystywany jest jako chmiel aromatyczny. Jednak może być także stosowany jako chmiel goryczkowy, nadaje piwom czystą, przyjemną, krótką goryczkę.
Z powodzeniem może być stosowany w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 7.7% - 9.1% | info |
beta-kwasy | 3.3% - 7.1% | info |
kohumulon | 22% - 24% | info |
olejki | 1.2 - 1.4 mL/100g | info |
mircen | 39% - 42% | info |
kariofilen | 12% - 13% | info |
farnezen | 1% | |
kumulen | 26% - 29% |