Gatunki chmielu

Cashmere

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Opracowany przez Washington State University i udostępniony w 2013 roku, Cashmere jest wynikiem mariażu Cascade i Northern Brewer. Na szczęście zawiera więcej alfa-kwasów niż Cascade.

Cashmere nadaje aromaty cytryny, limonki i melona i jest lekko aromatyczny z subtelnym ziołowym bukietem. Zazwyczaj wykorzystywany jest jako chmiel aromatyczny. Jednak może być także stosowany jako chmiel goryczkowy, nadaje  piwom czystą, przyjemną, krótką goryczkę. 

Z powodzeniem może być stosowany w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy7.7% - 9.1%info
beta-kwasy3.3% - 7.1%info
kohumulon22% - 24%info
olejki1.2 - 1.4 mL/100ginfo
mircen39% - 42%info
kariofilen12% - 13%info
farnezen1%
kumulen26% - 29%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji