Gatunki chmielu

 
 
1
 
2
 
 
 
search
wyberz z listy styl piwa
wybrany filtr: bock delete
LagerPilsnerIndia PilsnerBelgian IPAAmerican AleBlonde AlePale AleNut Brown AleDark AleBright AleHefeweizenBarley WineAmerican Pale AleAleIndia Pale AleEuropean AleEnglish AleDark LagerBelgian AleMaibockExtra Special BitterImperial StoutAmerican WheatBitterWheat BeerRed AleESBSchwarzbierOktoberfestImperial Brown AleStoutImperial India Pale AleHeffeweisenCalifornian CommonCalifornia Blonde AleAmerican Amber AleWinter AleBavarian HefeweizenCream AleAmerican LagerGerman PilsnerWheatPorterExtra Special English AleEnglish Dark AleEnglish Light AleChristmas AleMild AleLambicAmber AleCask AleOatmeal StoutStrong AleGolden AleKolschDouble India Pale AleGerman AleSteam BeerGerman LagerEnglish Pale AleMunichHellesKentish BitterBrown AleDoppelbockAmerican Blonde AleBockKölschFrench AleAltMarzenAmerican IPANew England IPADouble IPAImperial IPAIPAPilsAmerican India Pale AleAltbierRauchbierAIPADIPANEIPAAmerican Wheat AleMunich HellesAPAHAZY IPAHAZY APASaisonKolońskieKoźlakBarleywineOld AleBelgian DubbelRISIrish StoutFruit LambicAustralian LagerAmecan LagerAmerican StoutHoney AleFruit beerEnglish BitterCeltic AleSummer AleDark Amber AleBelgian India Pale AleAmberBelgian Strong AleBelgian Pale AleTripelBelgian PilsnerIPLDunkelWeizenbockSpecialty AleLight AleStrong LagerSweet StoutBelgian BrownDubbelLambikWheat AleSession IPAHazy IPALight LagerChocolate StoutRussian Imperial StoutHoliday LagerAlt Munich HellesDortmunderAltbier.American Brown AleIPA. Pale aleCzech PilsnerFarmhouse AleRye AleHoliday AleCanadian PorterFrench PorterBlondeWitbierCalifornia CommonPolish IPAPolish PAPolish Black IPACold IPAPolish Session IPA
Bullion 10A
Kategoria: chmiel goryczkowy
Opracowana przez USDA i wypuszczona na rynek w 1972 r., została wycofana z produkcji w USA w 1985 r. wraz z oryginalnym Bullionem po wprowadzeniu odmian superalfa.
Kategoria: chmiel aromatyczny
Jego niski poziom alfa-kwasów i wysoki poziom humulenu przyczyniają się do łagodnego, kwiatowego i delikatnie pikantnego profilu aromatycznego i smakowego.
Kategoria: chmiel aromatyczny
Popularny wśród amerykańskich browarów rzemieślniczych, stanowi dobry aromatyczny chmiel o cechach podobnych do Hallertau lub Hersbrucker.
Kategoria: chmiel aromatyczny
Dzięki niskiej zawartości alfa kwasów i niskiej zawartości kohumulonu wykazuje przyjemny aromat o zrównoważonym, owocowym, korzennym i kwiatowym charakterze.
Strisselspalter
Kategoria: chmiel aromatyczny
Nadaje przyjemny aromat chmielu w stylu kontynentalnym z subtelnymi nutami korzennymi, z aromatami ziołowymi i kwiatowymi otoczonymi nutami cytrusów i owoców.
Progress
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowany jako tania alternatywa dla chmielu Fuggle. Lekko słodki z subtelną goryczką, posiada przyjemne i fuggle-kwiatowe aromaty trawy, mięty i ziemi.


Liberty
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowana w 1983 roku Liberty jest przyrodnią siostrą Crystal, Ultra i Mt. Hood. Pochodzi od Hallertau Mittelfrüher i odpornego na choroby niemieckiego samca aromatycznego.
Hallertauer Tradition
Kategoria: chmiel aromatyczny
Odmiana wyhodowana specjalnie z myślą o odporności na grzyby i choroby, odniosła sukces w tym aspekcie, a także posiada wyższą zawartość kwasów alfa niż jej odmiany macierzyste, niską zawartość kohumulonu i wyższą zawartość mircenu.
Spalter Select
Kategoria: chmiel aromatyczny
Powstał w wyniku skrzyżowania Spalt i Hallertau Mittelfrüher. Spalter Select zachowuje niektóre z lepszych cech obu tych odmian i jest uważany za nieco ostrzejszą wersję Spalt.
Spalt
Kategoria: chmiel aromatyczny
Nie mylić z jego potomkiem, Spalter Select, Spalt zawiera nuty ziemi i przypraw wraz ze szlachetnymi walorami aromatycznymi i został porównany do Tettnanger i Saaz.
Santiam
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wywodzi się z macierzystych odmian szwajcarskiego Tettnanger, niemieckiego Hallertauer Mittelfrüher i nieco bardziej odległej odmiany pochodzącej z Cascade (USA).
Bullion
Kategoria: chmiel aromatyczny
Siostrzana odmiana Brewer's Gold, Bullion została po raz pierwszy wyhodowana w 1919 roku w Wye College w Anglii i pochodzi z sadzonki dzikiego chmielu pochodzącego z Manitoby w Kanadzie. Został oficjalnie wprowadzony na rynek w 1938 roku.
 
 
1
 
2
 
 
 

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji