Gatunki chmielu
Strisselspalter
Kategoria: chmiel aromatyczny
Strisselspalt pochodzi z Alzacji we Francji, okolic Strasburga i prawdopodobnie jest spokrewniony z niemieckim chmielem Spalt i/lub Hersbrucker. Uważana za starą odmianę, któej areał kurczy się ze względu na wrodzoną niską wydajność, ale przetrwa w dużej mierze dzięki silnemu popytowi krajowemu.
Nadaje przyjemny aromat chmielu w stylu kontynentalnym z subtelnymi nutami korzennymi, z aromatami ziołowymi i kwiatowymi otoczonymi nutami cytrusów i owoców.
Nadaje przyjemny aromat chmielu w stylu kontynentalnym z subtelnymi nutami korzennymi, z aromatami ziołowymi i kwiatowymi otoczonymi nutami cytrusów i owoców.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 1.8% - 5.7% | info |
beta-kwasy | 2.5% - 6% | info |
kohumulon | 20% - 27% | info |
olejki | 0.6 - 0.9 mL/100g | info |
mircen | 35% - 52% | info |
kariofilen | 8% - 10.3% | info |
farnezen | < 1% | |
kumulen | 12% - 32% |