Gatunki chmielu
Hersbrucker
Kategoria: chmiel aromatyczny
Niemiecki chmiel Hersbrucker został pierwotnie wyhodowany z zamiarem uzyskania odmiany odpornej na werticillium, która mogłaby zastąpić Hallertau Mittelfrüh.
Hersbrucker osiągnął szczyt swojej popularności w latach 70. i 80. XX wieku, mimo to całkowita produkcja tego chmielu w Niemczech nadal przekracza 1000 ton rocznie. Można go nawet znaleźć w uprawach ekologicznych na kilku butikowych plantacjach chmielu.
Dzięki niskiej zawartości alfa kwasów i niskiej zawartości kohumulonu wykazuje przyjemny aromat o zrównoważonym, owocowym, korzennym i kwiatowym charakterze. Powszechnie używano go do niemieckich lagerów, jednak obecnie ta odmiana trafia do niektórych znakomitych angielskich piw beczkowych. Klonowano go kilka razy, próbując poprawić zawartość alfa-kwasów, ale bez powodzenia.
Hersbrucker osiągnął szczyt swojej popularności w latach 70. i 80. XX wieku, mimo to całkowita produkcja tego chmielu w Niemczech nadal przekracza 1000 ton rocznie. Można go nawet znaleźć w uprawach ekologicznych na kilku butikowych plantacjach chmielu.
Dzięki niskiej zawartości alfa kwasów i niskiej zawartości kohumulonu wykazuje przyjemny aromat o zrównoważonym, owocowym, korzennym i kwiatowym charakterze. Powszechnie używano go do niemieckich lagerów, jednak obecnie ta odmiana trafia do niektórych znakomitych angielskich piw beczkowych. Klonowano go kilka razy, próbując poprawić zawartość alfa-kwasów, ale bez powodzenia.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 2% - 5% | info |
beta-kwasy | 4% - 6% | info |
kohumulon | 19% - 25% | info |
olejki | 0.5 - 1.3 mL/100g | info |
mircen | 10% - 25% | info |
kariofilen | 7% - 15% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 15% - 35% |