Gatunki chmielu

Hersbrucker

Kategoria: chmiel aromatyczny
Niemiecki chmiel Hersbrucker został pierwotnie wyhodowany z zamiarem uzyskania odmiany odpornej na werticillium, która mogłaby zastąpić Hallertau Mittelfrüh.

Hersbrucker osiągnął szczyt swojej popularności w latach 70. i 80. XX wieku, mimo to całkowita produkcja tego chmielu w Niemczech nadal przekracza 1000 ton rocznie. Można go nawet znaleźć w uprawach ekologicznych na kilku butikowych plantacjach chmielu.

Dzięki niskiej zawartości alfa kwasów i niskiej zawartości kohumulonu wykazuje przyjemny aromat o zrównoważonym, owocowym, korzennym i kwiatowym charakterze. Powszechnie używano go do niemieckich lagerów, jednak obecnie ta odmiana trafia do niektórych znakomitych angielskich piw beczkowych. Klonowano go kilka razy, próbując poprawić zawartość alfa-kwasów, ale bez powodzenia.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy2% - 5%info
beta-kwasy4% - 6%info
kohumulon19% - 25%info
olejki0.5 - 1.3 mL/100ginfo
mircen10% - 25%info
kariofilen7% - 15%info
farnezen0% - 1%
kumulen15% - 35%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji