Gatunki chmielu
Spalt
Kategoria: chmiel aromatyczny
Z pewnością jedna z najstarszych odmian chmielu na świecie, chmiel Splat pochodzi z VIII wieku, a w XVI wieku był pierwszą odmianą, której przyznano niemiecką pieczęć chmielu – system certyfikacji o znaczeniu historycznym, poprzedzający obecne niemieckie prawo pochodzenia chmielu . Uprawiany głównie w niemieckim regionie Spalt, jest jednym z oryginalnych odmian chmielu lokalnego.
Nie mylić z jego potomkiem, Spalter Select, Spalt zawiera nuty ziemi i przypraw wraz ze szlachetnymi walorami aromatycznymi i został porównany do Tettnanger i Saaz.
Nie jest uprawiana komercyjnie w USA ze względu na niskie plony, co jest problematyczne nawet w rodzimych Niemczech. Mimo to odmiana cieszy się dużym zainteresowaniem piwowarów, któwe często przewyższa podaż.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 2.5% - 5.7% | info |
beta-kwasy | 3% - 5% | info |
kohumulon | 22% - 29% | info |
olejki | 0.5 - 0.9 mL/100g | info |
mircen | 20% - 35% | info |
kariofilen | 8% - 13% | info |
farnezen | 12% - 18% | |
kumulen | 20% - 30% |