Gatunki chmielu

Spalt

Kategoria: chmiel aromatyczny
Z pewnością jedna z najstarszych odmian chmielu na świecie, chmiel Splat pochodzi z VIII wieku, a w XVI wieku był pierwszą odmianą, której przyznano niemiecką pieczęć chmielu – system certyfikacji o znaczeniu historycznym, poprzedzający obecne niemieckie prawo pochodzenia chmielu . Uprawiany głównie w niemieckim regionie Spalt, jest jednym z oryginalnych odmian chmielu lokalnego.

Nie mylić z jego potomkiem, Spalter Select, Spalt zawiera nuty ziemi i przypraw wraz ze szlachetnymi walorami aromatycznymi i został porównany do Tettnanger i Saaz.

Nie jest uprawiana komercyjnie w USA ze względu na niskie plony, co jest problematyczne nawet w rodzimych Niemczech. Mimo to odmiana cieszy się dużym zainteresowaniem piwowarów, któwe często przewyższa podaż.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy2.5% - 5.7%info
beta-kwasy3% - 5%info
kohumulon22% - 29%info
olejki0.5 - 0.9 mL/100ginfo
mircen20% - 35%info
kariofilen8% - 13%info
farnezen12% - 18%
kumulen20% - 30%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji