Gatunki chmielu

Progress

Kategoria: chmiel aromatyczny
Progress został wyhodowany w latach 50-tych w Wye College w Anglii i wypuszczny na rynek w 1964 roku jako tania alternatywa dla chmielu Fuggle. Lekko słodki z subtelną goryczką, posiada przyjemne i fuggle-kwiatowe aromaty trawy, mięty i ziemi.

Jest potomstwem Whitbread Golding i nienazwanej amerykańskiej odmiany męskiej i jest uprawiana komercyjnie tylko w Anglii w ograniczonych ilościach dla kilku określonych browarów. Progress może również wykazywać potencjał rozrodczy ze względu na wyjątkowo wczesną dojrzałość sezonową.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy6% - 7.5%info
beta-kwasy2% - 3.3%info
kohumulon25% - 34%info
olejki0.5 - 1.2 mL/100ginfo
mircen24% - 33.5%info
kariofilen10.6% - 14%info
farnezen1%
kumulen36% - 47%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji