Gatunki chmielu
Progress
Kategoria: chmiel aromatyczny
Progress został wyhodowany w latach 50-tych w Wye College w Anglii i wypuszczny na rynek w 1964 roku jako tania alternatywa dla chmielu Fuggle. Lekko słodki z subtelną goryczką, posiada przyjemne i fuggle-kwiatowe aromaty trawy, mięty i ziemi.
Jest potomstwem Whitbread Golding i nienazwanej amerykańskiej odmiany męskiej i jest uprawiana komercyjnie tylko w Anglii w ograniczonych ilościach dla kilku określonych browarów. Progress może również wykazywać potencjał rozrodczy ze względu na wyjątkowo wczesną dojrzałość sezonową.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 6% - 7.5% | info |
beta-kwasy | 2% - 3.3% | info |
kohumulon | 25% - 34% | info |
olejki | 0.5 - 1.2 mL/100g | info |
mircen | 24% - 33.5% | info |
kariofilen | 10.6% - 14% | info |
farnezen | 1% | |
kumulen | 36% - 47% |