Gatunki chmielu

Santiam

Kategoria: chmiel aromatyczny
Opracowany w Agriculture Research Service w Corvallis w stanie Oregon, Santiam wywodzi się z macierzystych odmian szwajcarskiego Tettnanger, niemieckiego Hallertauer Mittelfrüher i nieco bardziej odległej odmiany pochodzącej z Cascade (USA). Został udostępniony piwowarom w 1997 roku i charakteryzuje się dobrze zrównoważonym profilem olejowym.

Wnosi przyjemnie miękkie nuty ziołowe, kwiatowe i owocowe aromaty z nutą pieprzu i przypraw. Santiam jest często używany przez piwowarów do upiększania aromatu piw India i American Pale Ale.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy5% - 8%info
beta-kwasy5.3% - 8.5%info
kohumulon18% - 24%info
olejki1.3 - 1.7 mL/100ginfo
mircen25% - 36%info
kariofilen4.8% - 8.8%info
farnezen13% - 16%
kumulen23% - 26%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji