Gatunki chmielu
Santiam
Kategoria: chmiel aromatyczny
Opracowany w Agriculture Research Service w Corvallis w stanie Oregon, Santiam wywodzi się z macierzystych odmian szwajcarskiego Tettnanger, niemieckiego Hallertauer Mittelfrüher i nieco bardziej odległej odmiany pochodzącej z Cascade (USA). Został udostępniony piwowarom w 1997 roku i charakteryzuje się dobrze zrównoważonym profilem olejowym.
Wnosi przyjemnie miękkie nuty ziołowe, kwiatowe i owocowe aromaty z nutą pieprzu i przypraw. Santiam jest często używany przez piwowarów do upiększania aromatu piw India i American Pale Ale.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5% - 8% | info |
beta-kwasy | 5.3% - 8.5% | info |
kohumulon | 18% - 24% | info |
olejki | 1.3 - 1.7 mL/100g | info |
mircen | 25% - 36% | info |
kariofilen | 4.8% - 8.8% | info |
farnezen | 13% - 16% | |
kumulen | 23% - 26% |