Gatunki chmielu

Mount Hood

Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowana w 1989 roku Mount Hood (Mt Hood) to amerykańska odmiana wywodząca się z Hallertau Mittelfrüher. Popularny wśród amerykańskich browarów rzemieślniczych, stanowi dobry aromatyczny chmiel o cechach podobnych do Hallertau lub Hersbrucker, a także jest przyrodnią siostrą Crystal, Ultra i Liberty.

Charakteryzuje się przyjemnym aromatem szlachetnego chmielu i stwierdzono, że świeżo zaparzony nadaje nieco „mocnego” smaku – przynajmniej w porównaniu z prawdziwym szlachetnym chmielem.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy4% - 8%info
beta-kwasy5% - 8%info
kohumulon21% - 23%info
olejki1 - 1.7 mL/100ginfo
mircen30% - 40%info
kariofilen7% - 16%info
farnezen<1%
kumulen12% - 38%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji