Gatunki chmielu
Mount Hood
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowana w 1989 roku Mount Hood (Mt Hood) to amerykańska odmiana wywodząca się z Hallertau Mittelfrüher. Popularny wśród amerykańskich browarów rzemieślniczych, stanowi dobry aromatyczny chmiel o cechach podobnych do Hallertau lub Hersbrucker, a także jest przyrodnią siostrą Crystal, Ultra i Liberty.
Charakteryzuje się przyjemnym aromatem szlachetnego chmielu i stwierdzono, że świeżo zaparzony nadaje nieco „mocnego” smaku – przynajmniej w porównaniu z prawdziwym szlachetnym chmielem.
Charakteryzuje się przyjemnym aromatem szlachetnego chmielu i stwierdzono, że świeżo zaparzony nadaje nieco „mocnego” smaku – przynajmniej w porównaniu z prawdziwym szlachetnym chmielem.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4% - 8% | info |
beta-kwasy | 5% - 8% | info |
kohumulon | 21% - 23% | info |
olejki | 1 - 1.7 mL/100g | info |
mircen | 30% - 40% | info |
kariofilen | 7% - 16% | info |
farnezen | <1% | |
kumulen | 12% - 38% |