Gatunki chmielu

Hallertau (US)

Kategoria: chmiel aromatyczny
Hallertau (USA) to bardzo wytrzymały chmiel w bawarskim stylu. Od dawna dominuje w swoim rodzimym regionie i nadal jest poszukiwany przez piwowarów rzemieślniczych do piw typu ale w stylu bawarskim. Jako amerykański chmiel jest wypierany przez Mt. Hood i Liberty, ale wciąż się broni.

Jego niski poziom alfa-kwasów i wysoki poziom humulenu przyczyniają się do łagodnego, kwiatowego i delikatnie pikantnego profilu aromatycznego i smakowego. Oryginalny niemiecki Hallertau od dawna jest podstawą niemieckich i europejskich lagerów.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy3.5% - 5.5%info
beta-kwasy3.5% - 5.5%info
kohumulon18% - 24%info
olejki0.6 - 1.0 mL/100ginfo
mircen35% - 44%info
kariofilen10% - 12%info
farnezen<1%
kumulen30% - 38%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji