Gatunki chmielu
Hallertau (US)
Kategoria: chmiel aromatyczny
Hallertau (USA) to bardzo wytrzymały chmiel w bawarskim stylu. Od dawna dominuje w swoim rodzimym regionie i nadal jest poszukiwany przez piwowarów rzemieślniczych do piw typu ale w stylu bawarskim. Jako amerykański chmiel jest wypierany przez Mt. Hood i Liberty, ale wciąż się broni.
Jego niski poziom alfa-kwasów i wysoki poziom humulenu przyczyniają się do łagodnego, kwiatowego i delikatnie pikantnego profilu aromatycznego i smakowego. Oryginalny niemiecki Hallertau od dawna jest podstawą niemieckich i europejskich lagerów.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 3.5% - 5.5% | info |
beta-kwasy | 3.5% - 5.5% | info |
kohumulon | 18% - 24% | info |
olejki | 0.6 - 1.0 mL/100g | info |
mircen | 35% - 44% | info |
kariofilen | 10% - 12% | info |
farnezen | <1% | |
kumulen | 30% - 38% |