Gatunki chmielu
Spalter Select
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowany w 1993 roku Spalter Select powstał w Hüll w Niemczech w celu zwiększenia potencjału plonowania i odporności na choroby. Miał też w założeniu posłużyć jako komercyjny zamiennik chmielu Spalt.
Powstał w wyniku skrzyżowania Spalt i Hallertau Mittelfrüher. Spalter Select zachowuje niektóre z lepszych cech obu tych odmian i jest uważany za nieco ostrzejszą wersję Spalt. Gigant piwowarski Anheuser-Busch zastąpił Spalta i Tettnangera Spalter Select.
Charakteryzuje się przyjemnie harmonijną goryczką o średniej intensywności.
W aromacie pod względem zapachu i smaku przewodzą nie tylko chmielowe lecz także owocowe i kwiatowe aromaty.
W aromacie pod względem zapachu i smaku przewodzą nie tylko chmielowe lecz także owocowe i kwiatowe aromaty.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 3% - 6.5% | info |
beta-kwasy | 2% - 5% | info |
kohumulon | 20% - 28% | info |
olejki | 0.5 - 1.2 mL/100g | info |
mircen | 40% - 50% | info |
kariofilen | 6% - 8% | info |
farnezen | 10% - 15% | |
kumulen | 15% - 20% |