Gatunki chmielu

Hallertauer Tradition

Kategoria: chmiel aromatyczny
Hallertau Tradition to szlachetny chmiel aromatyczny wyhodowany w Hüll, pochodzący od Hallertau Mittelfrüher, Hallertauer Gold i Saaz. Został Udostępniony do produkcji komercyjnej w 1989 roku. Odmiana wyhodowana specjalnie z myślą o odporności na grzyby i choroby, odniosła sukces w tym aspekcie, a także posiada wyższą zawartość kwasów alfa niż jej odmiany macierzyste, niską zawartość kohumulonu i wyższą zawartość mircenu.

Profil jego olejków eterycznych przyczynia się do cudownie ziemistego i trawiastego charakteru z delikatną nutą owocową. Najlepiej stosować go w późnej fazie wrzenia lub do chmielenia na zimno. Jest to korzystne, ponieważ zauważono, że zawarty w nim humulen szybko ulega rozkładowi po podgrzaniu.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy4.6% - 7%info
beta-kwasy4% - 5%info
kohumulon23% - 29%info
olejki0.9 - 1.9 mL/100ginfo
mircen20% - 25%info
kariofilen10% - 15%info
farnezen0% - 1%
kumulen40% - 55%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji