Gatunki chmielu
Hallertauer Tradition
Kategoria: chmiel aromatyczny
Hallertau Tradition to szlachetny chmiel aromatyczny wyhodowany w Hüll, pochodzący od Hallertau Mittelfrüher, Hallertauer Gold i Saaz. Został Udostępniony do produkcji komercyjnej w 1989 roku. Odmiana wyhodowana specjalnie z myślą o odporności na grzyby i choroby, odniosła sukces w tym aspekcie, a także posiada wyższą zawartość kwasów alfa niż jej odmiany macierzyste, niską zawartość kohumulonu i wyższą zawartość mircenu.
Profil jego olejków eterycznych przyczynia się do cudownie ziemistego i trawiastego charakteru z delikatną nutą owocową. Najlepiej stosować go w późnej fazie wrzenia lub do chmielenia na zimno. Jest to korzystne, ponieważ zauważono, że zawarty w nim humulen szybko ulega rozkładowi po podgrzaniu.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4.6% - 7% | info |
beta-kwasy | 4% - 5% | info |
kohumulon | 23% - 29% | info |
olejki | 0.9 - 1.9 mL/100g | info |
mircen | 20% - 25% | info |
kariofilen | 10% - 15% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 40% - 55% |