Gatunki chmielu

Hallertau

Kategoria: chmiel aromatyczny
Hallertau, Hallertauer i Hallertauer Mittelfrüher to wszystko nazwy oryginalnej niemieckiej odmiany Hallertau. Pochodzący z przed ponad 100 lat, wywodzi się ze starej niemieckiej odmiany krajowej i jest jednym z czterech oryginalnych „szlachetnych” chmieli. Charakteryzuje się lekko kwiatowym i korzennym aromatem.

Chociaż jego popularność stale spada w ciągu ostatnich 50 lat - głównie w wyniku poważnej podatności na werticiliozę i słabych plonów - została wykorzystana do stworzenia wielu odmian potomnych, z których większość jest tolerancyjna na więdnięcie.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy3.5%info
beta-kwasy3.5% - 4.5%info
kohumulon20% - 26%info
olejki0.6 - 1.2 mL/100ginfo
mircen35% - 44%info
kariofilen10% - 15%info
farnezen0% - 1%
kumulen30% - 55%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji