Gatunki chmielu
Hallertau
Kategoria: chmiel aromatyczny
Hallertau, Hallertauer i Hallertauer Mittelfrüher to wszystko nazwy oryginalnej niemieckiej odmiany Hallertau. Pochodzący z przed ponad 100 lat, wywodzi się ze starej niemieckiej odmiany krajowej i jest jednym z czterech oryginalnych „szlachetnych” chmieli. Charakteryzuje się lekko kwiatowym i korzennym aromatem.
Chociaż jego popularność stale spada w ciągu ostatnich 50 lat - głównie w wyniku poważnej podatności na werticiliozę i słabych plonów - została wykorzystana do stworzenia wielu odmian potomnych, z których większość jest tolerancyjna na więdnięcie.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 3.5% | info |
beta-kwasy | 3.5% - 4.5% | info |
kohumulon | 20% - 26% | info |
olejki | 0.6 - 1.2 mL/100g | info |
mircen | 35% - 44% | info |
kariofilen | 10% - 15% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 30% - 55% |