Gatunki chmielu

Saaz (US)

Kategoria: chmiel aromatyczny
Pomimo niskiej wydajności Saaz (USA) jest popularną komercyjną odmianą aromatyczną i jest obecnie używany w wielu amerykańskich piwach. Wyhodowana z oryginalnej, wielowiekowej czeskiej odmiany Saaz, ma te same szlachetne cechy, ale z pewnymi subtelnymi różnicami. 
Jej profil smakowy i aromatyczny jest łagodny, ziemisty i pikantny, a jej zawartość alfa jest nieco wyższa niż czeskiego bliźniaka. Saaz (USA) jest używany głównie w lagerach i pilsnerach.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy3% - 4.5%info
beta-kwasy3% - 4.5%info
kohumulon24% - 28%info
olejki0.5 - 1 mL/100ginfo
mircen25% - 37%info
kariofilen7% - 11%info
farnezen9% - 13%
kumulen23% - 40%
Style piwne: Lager Pilsner

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji