Gatunki chmielu
Saaz (US)
Kategoria: chmiel aromatyczny
Pomimo niskiej wydajności Saaz (USA) jest popularną komercyjną odmianą aromatyczną i jest obecnie używany w wielu amerykańskich piwach. Wyhodowana z oryginalnej, wielowiekowej czeskiej odmiany Saaz, ma te same szlachetne cechy, ale z pewnymi subtelnymi różnicami.
Jej profil smakowy i aromatyczny jest łagodny, ziemisty i pikantny, a jej zawartość alfa jest nieco wyższa niż czeskiego bliźniaka. Saaz (USA) jest używany głównie w lagerach i pilsnerach.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 3% - 4.5% | info |
beta-kwasy | 3% - 4.5% | info |
kohumulon | 24% - 28% | info |
olejki | 0.5 - 1 mL/100g | info |
mircen | 25% - 37% | info |
kariofilen | 7% - 11% | info |
farnezen | 9% - 13% | |
kumulen | 23% - 40% |