Gatunki chmielu
Saphir
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowany w 2002 roku w Centrum Badań nad Chmielem w Hüll, początkowym celem jego twórców było wyprodukowanie bardziej opłacalnej alternatywy dla Hallertau Mittelfrüh poprzez zwiększoną odporność na choroby i zachowanie szlachetnych cech Hallertau. Pod tym względem Saphir z pewnością zostałby uznany za sukces.
Saphir nadaje nuty przypraw i owoców pośród wyrafinowanych cytrusowych nut mandarynki. Uważa się, że dobrze pasuje do belgijskich białych, a także pilsnerów i niemieckich lagerów.
Polecany również do chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 2% - 4.5% | info |
beta-kwasy | 4% - 7% | info |
kohumulon | 12% - 17% | info |
olejki | 0.8 - 1.4 mL/100g | info |
mircen | 25% - 40% | info |
kariofilen | 20% - 30% | info |
farnezen | 9% - 14% | |
kumulen | < 1% |