Gatunki chmielu

Saphir

Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowany w 2002 roku w Centrum Badań nad Chmielem w Hüll, początkowym celem jego twórców było wyprodukowanie bardziej opłacalnej alternatywy dla Hallertau Mittelfrüh poprzez zwiększoną odporność na choroby i zachowanie szlachetnych cech Hallertau. Pod tym względem Saphir z pewnością zostałby uznany za sukces.

Saphir nadaje nuty przypraw i owoców pośród wyrafinowanych cytrusowych nut mandarynki. Uważa się, że dobrze pasuje do belgijskich białych, a także pilsnerów i niemieckich lagerów.
Polecany również do chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy2% - 4.5%info
beta-kwasy4% - 7%info
kohumulon12% - 17%info
olejki0.8 - 1.4 mL/100ginfo
mircen25% - 40%info
kariofilen20% - 30%info
farnezen9% - 14%
kumulen< 1%
Style piwne: Pilsner Lager

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji