Gatunki chmielu
Helga
Kategoria: chmiel aromatyczny
Helga to australijska odmiana, dawniej znana jako Southern Hallertau. Helga została wyhodowana przez Hop Products Australia z Hallertau Mittelfrüher w celu przeanalizowania i zachowania charakterystycznego szlachetnego aromatu Hallertau.
Zadebiutowała w 1996 roku, potrzebowała prawie 10 lat, aby zaistnieć komercyjnie. Obecnie produkcja jest zwiększana w związku z zainteresowaniem browarów rzemieślniczych.
Z Helgą łatwo się pracuje – niezależnie od tego, w którym momencie zostanie dodana do warki, nawet podczas chmielenia na zimno, rezultaty są zawsze przyjemne. Aromat jest delikatnie kwiatowy i pikantny.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5.4% - 7.3% | info |
beta-kwasy | 5% - 7% | info |
kohumulon | 20% - 23% | info |
olejki | 0.6 - 1.0 mL/100g | info |
mircen | 1% - 13% | info |
kariofilen | 10% - 15% | info |
kumulen | 35% - 55% |
Style piwne: Ale
Zamienniki: Hallertau