Gatunki chmielu

Helga

Kategoria: chmiel aromatyczny
Helga to australijska odmiana, dawniej znana jako Southern Hallertau. Helga została wyhodowana przez Hop Products Australia z Hallertau Mittelfrüher w celu przeanalizowania i zachowania charakterystycznego szlachetnego aromatu Hallertau.

Zadebiutowała w 1996 roku, potrzebowała prawie 10 lat, aby zaistnieć komercyjnie. Obecnie produkcja jest zwiększana w związku z zainteresowaniem browarów rzemieślniczych.

Z Helgą łatwo się pracuje – niezależnie od tego, w którym momencie zostanie dodana do warki, nawet podczas chmielenia na zimno, rezultaty są zawsze przyjemne. Aromat jest delikatnie kwiatowy i pikantny.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy5.4% - 7.3%info
beta-kwasy5% - 7%info
kohumulon20% - 23%info
olejki0.6 - 1.0 mL/100ginfo
mircen1% - 13%info
kariofilen10% - 15%info
kumulen35% - 55%
Style piwne: Ale
Zamienniki: Hallertau

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji