Gatunki chmielu
Tettnanger
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Występuje też pod nazwami: Tettnang, Tettnang Tettnanger, German Tettnang, Tettnanger (GR), Schwetzinger, Deutscher Frühopfen
Wyselekcjonowany ze starej niemieckiej odmiany, Tettnanger jest uprawiany na całym świecie. Szwajcarskie, amerykańskie i australijskie odmiany można obecnie znaleźć na rynku, chociaż niektóre zagraniczne wersje oznaczone jako „Tettnanger” są w rzeczywistości hybrydową mieszanką chmielu Fuggle i nie są uważane za prawdziwy chmiel Tettnanger. Tettnanger jest uprawiany wokół swojej rodzinnej miejscowości Tettnang w południowo-zachodnich Niemczech oraz w niewielkich ilościach w pobliżu jeziora Konstancja w Szwajcarii.
Chociaż charakterystycznie podobny do Hallertau i genetycznie podobny do Saaza, Tettnanger ma znacznie więcej zawartości farnezenu, co nadaje mu delikatną pikantność i subtelny, zrównoważony, kwiatowy i ziołowy aromat. Jest również świetny jako chmiel podwójnego zastosowania i przez wielu uważany za szczególnie dobrze nadający się do europejskich lagerów i pilsnerów.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 3% - 5.8% | info |
beta-kwasy | 2.8% - 5.3% | info |
kohumulon | 24% | info |
olejki | 0.36 - 1.07 mL/100g | info |
mircen | 40.6% | info |
kariofilen | 6.2% | info |
farnezen | 11.3% | |
kumulen | 20.4% |