Gatunki chmielu

Tettnanger

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Występuje też pod nazwami: Tettnang, Tettnang Tettnanger, German Tettnang, Tettnanger (GR), Schwetzinger, Deutscher Frühopfen

Wyselekcjonowany ze starej niemieckiej odmiany, Tettnanger jest uprawiany na całym świecie. Szwajcarskie, amerykańskie i australijskie odmiany można obecnie znaleźć na rynku, chociaż niektóre zagraniczne wersje oznaczone jako „Tettnanger” są w rzeczywistości hybrydową mieszanką chmielu Fuggle i nie są uważane za prawdziwy chmiel Tettnanger. Tettnanger jest uprawiany wokół swojej rodzinnej miejscowości Tettnang w południowo-zachodnich Niemczech oraz w niewielkich ilościach w pobliżu jeziora Konstancja w Szwajcarii.

Chociaż charakterystycznie podobny do Hallertau i genetycznie podobny do Saaza, Tettnanger ma znacznie więcej zawartości farnezenu, co nadaje mu delikatną pikantność i subtelny, zrównoważony, kwiatowy i ziołowy aromat. Jest również świetny jako chmiel podwójnego zastosowania i przez wielu uważany za szczególnie dobrze nadający się do europejskich lagerów i pilsnerów.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy3% - 5.8%info
beta-kwasy2.8% - 5.3%info
kohumulon24%info
olejki0.36 - 1.07 mL/100ginfo
mircen40.6%info
kariofilen6.2%info
farnezen11.3%
kumulen20.4%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji