Gatunki chmielu
Hallertauer Gold
Kategoria: chmiel aromatyczny
Odmiana z Niemieckiego Instytutu Badań nad Chmielem w Huell w Niemczech. Chmiel ten został wyhodowany tak, aby był bardziej odporny na więdnięcie niż jego rodzic, po tym jak uporczywe więdnięcie stało się problemem w Niemczech.
Opracowany w połowie lat 70. XX wieku, został udostępniony publicznie pod koniec lat 80. Hallertauer Gold jest potomkiem Hallertau Mittelfrüher i często jest sprzedawana pod różnymi, podobnymi nazwami. Wiele sprzedawanych na rynku Hallertau to zwykle Hallertauer Gold lub Hallertauer Gold w połączeniu z Hallertau Mittelfrüher.
Jego aromat jest kontynentalny, ale z wyższą zawartością alfa kwasów i niską zawartością kohumulonu.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 7% - 10% | info |
beta-kwasy | 5% - 7% | info |
kohumulon | 20% | info |
olejki | 1.78 mL/100g | info |
mircen | 63% | info |
kariofilen | 4.8% | info |
farnezen | 0.2% | |
kumulen | 17% |
Style piwne: American Lager Lager