Gatunki chmielu

Hallertauer Gold

Kategoria: chmiel aromatyczny
Odmiana z Niemieckiego Instytutu Badań nad Chmielem w Huell w Niemczech. Chmiel ten został wyhodowany tak, aby był bardziej odporny na więdnięcie niż jego rodzic, po tym jak uporczywe więdnięcie stało się problemem w Niemczech.

Opracowany w połowie lat 70. XX wieku, został udostępniony publicznie pod koniec lat 80. Hallertauer Gold jest potomkiem Hallertau Mittelfrüher i często jest sprzedawana pod różnymi, podobnymi nazwami. Wiele sprzedawanych na rynku Hallertau to zwykle Hallertauer Gold lub Hallertauer Gold w połączeniu z Hallertau Mittelfrüher.

Jego aromat jest kontynentalny, ale z wyższą zawartością alfa kwasów i niską zawartością kohumulonu.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy7% - 10%info
beta-kwasy5% - 7%info
kohumulon20%info
olejki1.78 mL/100ginfo
mircen63%info
kariofilen4.8%info
farnezen0.2%
kumulen17%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji