Gatunki chmielu

Glacier

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Jest jedną z wielu odmian amerykańskich chmieli nowofalowych. Podobno jest genetyczna mieszanka aż 9 różnych odmianOpracowany przez Washington State University i wypuszczony w 2000 roku, Glacier to wysokowydajny, dwufunkcyjny chmiel charakteryzujący się niskim poziomem kohumulonu, który nadaje mu umiarkowaną i przyjemną goryczkę. Aromat i nuty smakowe Glacier są ziołowe, drzewne i cytrusowe z nutami gruszki i moreli.

Popularność Glacier w branży piwowarskiej rośnie. Doskonale nadaje się do IPA, ESB i APA, ale był również używany w wielu innych stylach. Jest potomkiem Elsassera, Northern Brewer i Brewer's Gold.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy3.3% - 9.7%info
beta-kwasy5.4% - 10%info
kohumulon11% - 16%info
olejki0.7 - 1.6 mL/100ginfo
mircen33% - 62%info
kariofilen7% - 13%info
farnezen0% - 1%
kumulen24% - 36%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji