Gatunki chmielu
Glacier
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Jest jedną z wielu odmian amerykańskich chmieli nowofalowych. Podobno jest genetyczna mieszanka aż 9 różnych odmian. Opracowany przez Washington State University i wypuszczony w 2000 roku, Glacier to wysokowydajny, dwufunkcyjny chmiel charakteryzujący się niskim poziomem kohumulonu, który nadaje mu umiarkowaną i przyjemną goryczkę. Aromat i nuty smakowe Glacier są ziołowe, drzewne i cytrusowe z nutami gruszki i moreli.
Popularność Glacier w branży piwowarskiej rośnie. Doskonale nadaje się do IPA, ESB i APA, ale był również używany w wielu innych stylach. Jest potomkiem Elsassera, Northern Brewer i Brewer's Gold.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 3.3% - 9.7% | info |
beta-kwasy | 5.4% - 10% | info |
kohumulon | 11% - 16% | info |
olejki | 0.7 - 1.6 mL/100g | info |
mircen | 33% - 62% | info |
kariofilen | 7% - 13% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 24% - 36% |