Gatunki chmielu

Northern Brewer

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Northern Brewer został pierwotnie opracowany w Anglii w 1934 roku, ale obecnie jest głównie uprawiany w Niemczech. Jest krzyżówką Canterbury Golding z męską sadzonką Brewer's Gold. Uprawiana w Niemczech odmiana Northern Brewer jest uważana za identyczną z oryginalną odmianą wyhodowaną w Wielkiej Brytanii, chociaż mogą być widoczne subtelne różnice, które można przypisać różnym regionom uprawy.

Northern Brewer jest również uprawiany w znacznych ilościach w Stanach Zjednoczonych, chociaż ta odmiana jest teraz genetycznie odmienna od oryginału. W browarnictwie jest użyteczny zarówno jako chmiel goryczkowy, jak i aromatyczny, ale jest używany głównie jako wczesny dodatek przez piwowarów komercyjnych w Niemczech. Wnosi do piwa przyjemne aromaty sosny, mięty i trawy.


Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy7% - 10%info
beta-kwasy3.5% - 5%info
kohumulon27% - 33%info
olejki1.6 - 2.1 mL/100ginfo
mircen25% - 45%info
kariofilen35% - 50%info
farnezen10% - 20%
kumulen< 1%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji