Gatunki chmielu
Northern Brewer
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Northern Brewer został pierwotnie opracowany w Anglii w 1934 roku, ale obecnie jest głównie uprawiany w Niemczech. Jest krzyżówką Canterbury Golding z męską sadzonką Brewer's Gold. Uprawiana w Niemczech odmiana Northern Brewer jest uważana za identyczną z oryginalną odmianą wyhodowaną w Wielkiej Brytanii, chociaż mogą być widoczne subtelne różnice, które można przypisać różnym regionom uprawy.
Northern Brewer jest również uprawiany w znacznych ilościach w Stanach Zjednoczonych, chociaż ta odmiana jest teraz genetycznie odmienna od oryginału. W browarnictwie jest użyteczny zarówno jako chmiel goryczkowy, jak i aromatyczny, ale jest używany głównie jako wczesny dodatek przez piwowarów komercyjnych w Niemczech. Wnosi do piwa przyjemne aromaty sosny, mięty i trawy.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 7% - 10% | info |
beta-kwasy | 3.5% - 5% | info |
kohumulon | 27% - 33% | info |
olejki | 1.6 - 2.1 mL/100g | info |
mircen | 25% - 45% | info |
kariofilen | 35% - 50% | info |
farnezen | 10% - 20% | |
kumulen | < 1% |
Style piwne: Steam Beer German Ale German Lager ESB Bitter English Pale Ale Porter Lager Lambic Munich Helles Pilsner